Buletin de sănătate PNRR nr4/2022

Planul de țară nu e coordonat de nimeni, deci se împușcă singur în picior

Autori: Vlad Ilina, Cristian Ghinea

Au contribuit: Corina Atanasiu, Denisa Șerban, Horațiu Cosma

Stare Jaloane T3 2022

Total Îndeplinite În întârziere

24

9

15

Suntem în fața celui mai slab trimestru de la începutul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență: niciodată nu am avut până acum atât de multe jaloane neîndeplinite la expirarea unui termen. 

Planul de țară se târâie înainte”, era titlul Buletinului de Sănătate al PNRR nr.2, cel din martie. Acum, putem spune că Planul de țară se împușcă singur în picior. Am spus, încă de la aprobarea PNRR de anul trecut, că acest plan este unul ambițios și dificil, iar cea mai mare provocare pentru îndeplinirea lui este voința politică și capacitatea administrativă. 

Surprinzător este faptul că marile întârzieri sunt pe lansarea de apeluri și a investițiilor, nu în mod special pe modificarea legislației. 

Problema sistemică majoră, în acest moment, nu este că riscăm să ratăm următoarea cerere de plată – ministerele se bazează pe faptul că au timp pentru închiderea jaloanelor până la depunerea oficială a cererii de plată – ci faptul că aceste întârzieri în cascadă – atenție, nu avem gata nici toate jaloanele din trimestrul 1 al acestui an! – se vor acumula până la momentul critic în care nu vor mai putea recupera întârzierile și totul se va bloca. 

Administrația românească centrală, oamenii angajați prin ministere, nu au capacitatea de a face și implementa proiecte, este o realitate evidentă pe care trebuie să o acceptăm. Nu avem un stat manager de proiect, nu avem un stat care să știe să facă proiecte mai departe de excel-uri și infografice. 

Nu este un atac la oamenii din aparatul tehnic din ministere – cum ar putea ei să aibă experiență în astfel de proiecte când statul român nu a dus la capăt nicio reformă majoră transformatoare de țară în ultimii 30 de ani. Nu poți construi poduri doar cu proiectanții de la planșă. 

Șansa noastră, ca țară, să ducem la bun sfârșit PNRR și să modernizăm astfel România este să avem un punct central real de coordonare și un cap limpede care să se ocupe de acest proiect. Avem nevoie de coordonare și de instrumente pentru a urmări zilnic ce se întâmplă pe proiectele din PNRR. 

Ceea ce vedem astăzi este fix eșecul acestui proces de coordonare. Ministerul Investițiilor și Reformelor Europene are formal rolul de coordonator al implementării PNRR. Am mai spus-o, ministerele, atunci când nu vor, nu se coordonează cu MIPE și de ce ar face-o, când miniștrii au pârghii politice diferite într-un guvern în care premierul este mai mult purtător de cuvânt al deciziilor luate la sediul PSD. 

Este ironic că a ajuns într-un moment în care nici măcar jumătate din jaloanele PNRR nu au fost îndeplinite după ce premierul Ciucă a declarat public că a cerut tuturor ministerelor să vină cu toate jaloanele închise mai devreme. Prima dată a cerut toate jaloanele gata până pe 15 septembrie. Din informațiile noastre, doar 4 au putut fi prezentate ca fiind îndeplinite, dintre care unul făcut pe la începutul anului. Ciucă a cerut apoi ca acestea să fie gata până pe 21 septembrie. Din nou, eșec total. Presa tot întreba de jaloane, a fost nevoie să iasă la declarațiile de după ședința de guvern să explice că doar șase jaloane erau îndeplinite până atunci. În stilul caracteristic, ministrul Boloș a ratat momentul să spună care sunt ministerele care nu și-au făcut treaba: s-a ferit să supere și PSD și PNL și UDMR. Cu acest gen de atitudine nu poți conduce un șantier de delăsători. 

Situație Jaloane T3 2022 la 30 septembrie pe responsabili de reformă/investiție

Responsabil de reformă/investiție Total jaloane
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor 4
Ministerul Energiei 2
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării/ANCOM 3
Ministerul Economiei 2
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului 1
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene 2
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației 2
Ministerul Culturii 1
Ministerul Muncii și Protecției Sociale 1
Secretariatul General al Guvernului 3
Ministerul Educației 3
Total 24

Întreaga scenă este însă reprezentativă pentru eșecul coordonării PNRR în acest moment: Ciucă, omul care ar trebui să imprime autoritate MIPE și să preseze ministerele să muncească, nu reușește să se impună în fața miniștrilor și, într-un final, îl trimite pe ministrul MIPE să se facă de râs la conferința de presă pentru că, nu-i așa, el este “coordonatorul”. 

Devine clar că este nevoie de o schimbare radicală de atitudine în procesul de implementare al PNRR. Această situație în care se îndeplinesc jaloane doar prin conferințele de presă – vă aduc aminte că la finalul fiecărui trimestru guvernul ieșea să anunțe că a închis toate jaloanele, chiar dacă și documentele lor interne arătau că situația e gravă – ne-a adus în situația de astăzi. Pentru că nimeni până acum nu a răspuns politic pentru că nu-și face treaba pe PNRR.

Dacă vrem să rămânem pe cursul de îndeplinire a planului, cineva trebuie să fie responsabil în sensul clasic al cuvântul, nu în limba de lemn a USL: cine conduce, cine răspunde?

Ce urmează: pensii speciale, autostrăzi, spitale. 

În trimestrul 4 din 2022, adică până la finalul anului, ne așteaptă probabil cel mai dificil jalon de rezolvat din perspectiva testului voinței politice a actualei coaliții de a face cu adevărat reforme. Jalonul 215, Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, este tipul acela de reformă atât de necesară în societate încât ar fi trebuit să fie subiect de dezbatere publică încă de pe acum. În schimb, reforma pensiilor speciale este un elefant care tropăie prin sala de ședințe de la Palatul Victoriei, dar toată lumea din cameră se preface că nu-l aude și nu-l vede. În curând, elefantul se urcă pe masă și nu se vor mai putea preface că nu există. Nu avem un proiect de reformă a pensiilor speciale în acest moment, deci nu avem pe ce discuta. Ar trebui să fie gata în mai puțin de trei luni.

Cerințele jalonului sunt clare: Nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare, nu se vor crea noi categorii de pensii speciale, iar categoriile actuale vor fi raționalizate. Singurele intervenții politice pe subiect sunt ale miniștrilor care se întrec să își declare angajații din sfera de influență “nespeciali”. Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, declara recent că nu va participa la elaborarea legii pentru că militarii au “pensii de serviciu”, nu “pensii speciale”. Comisia a fost foarte clară, orice pensie care nu se bazează pe contributivitate este specială. Ele trebuie ajustate pentru a se aproia cât mai mult de sistemul contributiv. 

Mai mult, în loc să pregătească reforma pensiilor speciale, ministrul Boloș le apără și spune că acestea sunt normale: “România nu se poate comporta ca o țară sălbatică”. Acesta este PNRR-ul declarativ, vorbit, despre care am mai mai scris. MIPE și Ministerul Muncii știu foarte bine ce presupune jalonul: aducerea acestor pensii în acord cu principiul contributivității.

Sfârșitul de an ne va mai aduce și primele jaloane “grele” pe transport – 50% din contractele pe autostrăzi și 50% din contractele pe cele două linii de metrou, de la București și Cluj ar trebui semnate. 

La finalul lui septembrie, Ministerul Sănătății ar fi trebuit să finalizeze lista cu cele 25 de spitale sau unități spitalicești care vor fi construite sau modernizate. Nu este Jalon în PNRR, dar este un jalon intermediar orientativ, iar lista ar fi trebuit prezentată Comisiei Europene. Rafila se face că plouă. 

Vin vremuri cu adevărat dificile pentru PNRR. 

Despre Raport – Cum facem monitorizarea

Urmărim procesul de îndeplinire a țintelor și jaloanelor, trimitem cereri de informații pe legea 544 pentru lămuriri și le analizăm pe baza experienței din timpul negocierilor pe care le-am purtat pentru realizarea PNRR.

Luăm textele adoptate de guvern, le comparăm cu ce apare în PNRR și anticipăm care va fi reacția Comisiei.

Discutăm cu oameni din ministere și de la Comisie, off the record – încrucișăm informațiile astfel încât să ne asigurăm că avem informația factuală corectă.

Evident, ne putem înșela, sau situația se poate schimba, este tot o negociere, unde guvernul român trebuie să argumenteze. Comisia are unele jaloane pe care le consideră, de facto, mai importante decât altele, iar decizia sa de acceptare este unilaterală.

Scopul analizei noastre este de a da o evaluare din exterior asupra procesului de implementare a PNRR. Scopul nostru este să sprijinim implementarea cu succes a PNRR, chiar și prin presiune publică, pentru că este dovedit faptul că presiunea publică funcționează pentru a capacita administrația publică. Vrem ca PNRR să fie un succes. Pentru noi toți, ca societate.

Indici de evaluare a Jaloanelor/Țintelor

Îndeplinit

Jalonul sau ținta este raportat(ă) ca implementat(ă) de către guvern.

Comisia Europeană a acceptat sau este pe cale de a accepta finanțarea aferentă acestui jalon/acestei ținte.

În derulare
/implementare

Jalonul sau ținta este în implementare, guvernul având măsuri în derulare care pot conduce la îndeplinirea la timp. Comisia Europeană nu a ridicat semnale de alarmă cu privire la riscul de implementare.

În întârziere

Jalonul sau ținta este în implementare, guvernul având măsuri în derulare, dar care deja sunt întârziate sau cu risc de a depăși termenul prevăzut.

Blocat/în pericol

Jalonul/ținta este blocat în procesul de implementare. Măsurile propuse sau adoptate de guvern nu sunt adecvate sau suficiente.

Comisia Europeană a ridicat sau este iminent să ridice semnale de alarmă cu privire la îndeplinirea jalonului/țintei.

Legendă:
Cum citim jaloanele: Numărul din față este indicatorul oficial din PNRR al jalonului/țintei. C reprezintă Componentă și numărul următor este ordinea componentelor. R este Reformă, I este Investiție. De exemplu, 2 C1 R1: Este vorba de jalonul numărul 2 din PNRR, Componenta 1, Reforma 1. Aceasta este numerotarea oficială din PNRR. Toate textele în albastru cu numele jaloanelor sunt linkuri active spre baza de date MonitorPNRR.eu

Analiză detaliată jaloane T3 2022

 

 22 C2 – R1 Adoptarea Strategiei forestiere naționale 2020-2030 

Responsabil: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Scurtă descriere

Strategia forestieră națională 2020-2030, elaborată pe baza recomandărilor studiilor independente, va stabili norme obligatorii pentru împădurire și reîmpădurire. 

730 de milioane de euro au fost alocați prin PNRR pentru împăduriri și reîmpăduriri, inclusiv păduri urbane sau perdele forestiere, atât de necesare pentru a combate fenomenul deșertificării în special în zonele agricole.

România (29,52%) este încă departe de media UE (43%) în ceea ce privește suprafața împădurită. Iar în ceea ce privește zonele împădurite de la câmpie, situația

este mult mai îngrijorătoare: doar 5,28 % împădurire, potrivit cifrelor din Inventarul Forestier Național.

Pentru a obține cele peste 56.000 ha de păduri noi, România trebuie să pună în aplicare coerent reformele cerute de Comisia Europeană și asumate prin PNRR. Una dintre aceste reforme este adoptarea Strategiei Forestiere Naționale 2020-20301, urmată, la mijlocul anului viitor, de adoptarea unui nou Cod Silvic.

Strategia Națională pentru Păduri 2020 – 2030 (SNP30) reprezintă practic strategia României în domeniul silvic pe următorul deceniu și ar trebui să propună măsuri de modernizare a legislației și practicii în domeniu. O cerință esențială din PNRR pentru SNP30 este ca aceasta să includă “acțiuni specifice de combatere a exploatării forestiere ilegale, cum ar fi implementarea deplină a SUMAL, inclusiv monitorizarea exploatării forestiere prin teledetecție, consolidarea regimului de sancțiuni(…)”.

Analiza noastră

Lucrul la SNP30 a început încă de acum doi ani, în iulie 2020, chiar înainte de existența PNRR, și s-a desfășurat sub coordonarea Universității Transilvania din Brașov.  

Schița strategiei este finalizată și a fost prezentată public de către ministrul Mediului, Tánczos Barna pe 22 august la Brașov. Cu toate acestea, Strategia Națională pentru Păduri nu a mai ajuns în termen pe masa guvernului pentru aprobare, fiind blocată pe circuitul birocrativ din lipsa unor avize.  

Surprinzător, Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică, pe 22 august, o serie de Ordine de Ministru care se modifică principalele norme obligatorii privind împădurirea și reîmpădurirea. Aceste modificări sunt, la rândul lor, parte a unui Jalon care are ca termen finalul lunii septembrie, dar aceste modificări ar fi trebui adoptate pe baza strategiei naționale forestiere care încă nu este adoptată. 

Concluzie

Jalonul este în întârziere. 

 23 C2 – R1 Intrarea în vigoare a ordonanțelor ministeriale modificate de stabilire a normelor obligatorii privind împădurirea și reîmpădurirea prevăzute în Strategia forestieră națională 2020-2030

Responsabil: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Scurtă descriere

Intrarea în vigoare a unor ordonanțe ministeriale modificate în conformitate cu normele obligatorii privind împădurirea și reîmpădurirea prevăzute în Strategia forestieră națională 2020­-2030. 

Analiza noastră

Jalonul este în întârziere, Ordinele de Ministru se aflau încă în consultare la momentul termenului pevăzut în PNRR. Ordinele ar fi trebuit să reflecte Strategia Națională pentru Păduri (vezi mai sus) care nu a fost însă adoptată. 

Concluzie

Jalonul este în întârziere. 

 43 C3 – R1 Adoptarea Strategiei naționale privind economia circulară

Responsabil: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Scurtă descriere

Adoptarea Strategiei naționale privind economia circulară, care se bazează pe recomandările proiectului în curs privind Instrumentul de sprijin tehnic.

Strategia națională privind economia circulară va contribui în mod eficace la țintele UE privind reciclarea deșeurilor, în special în ceea ce privește reciclarea deșeurilor municipale și reducerea ratelor ridicate de depozitare a deșeurilor.

Analiza noastră

Strategia a fost aprobată prin Hotărâre de guvern la 21 septembrie 2022. 

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit

 46 C3 – R1 Intrarea în vigoare a actelor normative necesare pentru operaționalizarea gestionării unitare a deșeurilor în conformitate cu Planul național de gestionare a deșeurilor

Responsabil: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Scurtă descriere

Intrarea în vigoare a actelor normative necesare pentru consolidarea gestionării conforme a deșeurilor în România, în special prin măsurile de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale din Planul național de gestionare a deșeurilor, în vederea atingerii obiectivelor în materie de gestionare a deșeurilor din Directiva­ Cadru a UE privind deșeurile.

Analiza noastră

Doar o parte din cerințele jalonului sunt îndeplinite, încă din septembrie 2021, prin Ordonanţa de urgenţă nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor. Pentru restul, inclusiv Modificarea Ordinului nr. 109/2007 al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) privind metodologia tarifelor de salubrizare nu există documente justificative. 

Concluzie

Considerăm jalonul în întârziere.

 135 C6 – I4 Semnarea contractelor pentru investițiile în lanțul de producție a bateriilor și în celulele și panourile fotovoltaice

Responsabil: Ministerul Energiei

Scurtă descriere

Semnarea contractelor pentru investițiile în lanțul valoric al bateriilor și în celulele și panourile fotovoltaice (producție – asamblare – reciclare). Criteriile de selecție vor asigura respectarea Orientărilor tehnice privind aplicarea principiului de „a nu aduce prejudicii semnificative” (2021/C58/01), în special prin utilizarea excluderilor în domeniul gestionării deșeurilor și al extracției materiilor prime.

Analiza noastră

Apelul a fost lansat în luna mai, contractele nu sunt încă semnate. 

Concluzie

Jalonul este în întârziere

 136 C6 – I4 Semnarea contractelor în cadrul schemei de sprijin pentru stocarea cu baterii

Responsabil: Ministerul Energiei

Scurtă descriere

Semnarea contractelor pentru dezvoltarea unei capacități de stocare a bateriilor de cel puțin 240 MW Criteriile de selecție vor asigura respectarea Orientărilor tehnice privind aplicarea principiului de „a nu aduce prejudicii semnificative” (2021/C58/01), în special prin utilizarea excluderilor în domeniul gestionării deșeurilor și al extracției materiilor prime.

Analiza noastră

Apelul a fost lansat în prima parte a anului, contractele nu au fost încă semnate. 

Concluzie

Jalonul este în întârziere

 148 C7 – R2 Recomandările prevăzute în setul de instrumente al UE privind conectivitatea sunt implementate

Responsabil: Guvernul României/Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării / Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații

Scurtă descriere

Implementarea foii de parcurs a României, ce aplică setul de instrumente privind conectivitatea [https://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=75185]. 

România va pune în aplicare 12 dintre cele 39 de recomandări, printre care:  

Comunicare coordonată și specifică pentru informarea și educarea cu privire la implementarea tehnologiei 5G, informarea publicului cu privire la conformitatea instalațiilor stațiilor radio de bază cu limitele de siguranță pentru CEM aplicabile, asigurarea disponibilității informațiilor din diferite surse și sporirea transparenței lucrărilor de construcții civile planificate.

Analiza noastră

La finalul anului trecut a fost aprobat în Guvern un Memorandum privind Aprobarea Foii de parcurs privind implementarea la nivel național a Setului comun de instrumente pentru conectivitate. Momentan, nu există documente justificative pentru implementarea tuturor celor 12 recomandări. 

Concluzie

Până la publicarea unor documente justificative, vom considera jalonul în întârziere. 

 149 C7 – R2 Alocarea drepturilor de utilizare a spectrului de frecvențe radio

Responsabil: Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații

Scurtă descriere

Licențele pentru frecvențele radio „5G” se vor aloca pe baza rezultatelor procedurii de selecție concurențiale/licitației prevăzute la jalonul 147.

Analiza noastră

Licitația ar fi trebuit lansată până cel târziu la finalul lunii iunie. ANCOM a lansat licitația pe 19 septembrie, fapt ce face ca și acest jalon să fie acum în întârziere. 

Concluzie

Jalonul este în în întârziere. Poate fi totuși închis până la depunerea cererii de plată. 

 152 C7 – R4 Intrarea în vigoare a Ordinului ministerial al ministrului muncii și al președintelui Institutului Național de Statistică pentru definirea ocupațiilor noi digitale în clasificarea ocupațiilor (COR)

Responsabil: Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Scurtă descriere

Ordinul ministerial al ministrului Muncii și al președintelui Institutului Național de Statistică va defini noile ocupații digitale în cadrul Clasificării Ocupațiilor din România (COR), acestea fiind echivalente cu cele existente în țările Uniunii Europene cu bune practici în digitalizare.

Analiza noastră

Ordinul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și Institutului Național de Statistică (INS) nr. 1.348/784/2022 introduce 13 noi ocupații: arhitect în domeniul tehnologiei blockchain (251109), designer jocuri digitale (216614), dezvoltator interfața cu utilizatorul (251211), dezvoltator în domeniul tehnologiei blockchain (251210), dezvoltator jocuri digitale (251307), expert în optimizarea motoarelor de căutare ( expert în SEO) (251306), inginer de date complexe (big data) (251212), inginer de integrare (251106), inginer în domeniul tehnologiilor cloud (251209), inginer viziune computerizată (251108), manager de conținut web (251305), proiectant de sisteme informatic, tehnician TIC (351203).

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit

 241 C9 – R1 Intrarea în vigoare a modificărilor legislative menite să raționalizeze, să simplifice și să digitalizeze pe deplin procedurile legate de întreprinderi

Responsabil: Ministerul Antreprenoriatului și turismului

Scurtă descriere

Modificările legislative vor reduce sarcina administrativă asupra întreprinderilor prin simplificarea legislației/procedurilor de înființare/ieșire de pe piață pentru întreprinderi, în special a următoarelor proceduri:

  1. a) înființarea unei întreprinderi, ieșirea de pe piață/închiderea unei întreprinderi;
  2. b) eficientizarea, simplificarea și digitalizarea procedurilor pentru autorizarea și operarea reprezentanțelor străine în România;
  3. c) raportarea obligațiilor de pe piața muncii pentru companii și alte raportări obligatorii

Analiza noastră

Acest jalon presupune o serie de modificări legislative importante: Legea societăților comerciale nr. 31/1990; Legea privind registrul comerțului; Decretul-lege nr. 122/1990 privind autorizarea și funcționarea în România a reprezentanților societăților străine și ai organizațiilor economice; Codul Muncii. Nu au fost operate toate modificările necesare.

Concluzie

Jalonul este în întârziere. 

 242 C9 – R1 Intrarea în vigoare a modificărilor legislative menite să simplifice și să asigure transparența și aplicabilitatea testului IMM

Responsabil: Ministerul Economiei


Scurtă descriere

Modificările legislative sunt legate de testul IMM (evaluarea ex ante a impactului economic, social și de mediu al propunerilor legislative privind întreprinderile mici și mijlocii).

Analiza noastră

Jalonul a fost tehnic închis încă din luna februarie, în cadrul Ordonanței de urgenţă nr. 10/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2004. Se introduce un paragraf care prevede că “…Testul IMM se efectuează de către iniţiatorul actului normativ, înainte de demararea procesului de avizare a acestuia.”. Potrivit aceleiași ordonanțe, inițiatorul poate realiza consultările prin sondaj online, lucru care poate înlesni realizarea acestora doar de formă. 

Concluzie

Considerăm jalonul îndeplinit, cel puțin din punct de vedere tehnic. 

 264 C9 – I3.2 Selectarea administratorului schemei pentru ajutarea firmelor din România în procesul de listare la bursă 

Responsabil: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Scurtă descriere

Selectarea unui administrator al schemei care va implementa schema de minimis (lansarea cererii de propuneri, evaluarea, contractarea și monitorizarea proiectelor).

Se vor acorda granturi societăților care doresc să emită acțiuni, precalificate pentru cotare, în conformitate cu condițiile Bursei de Valori București, pe baza principiului „primul venit, primul servit”. Scopul este de a pregăti societățile care aderă la regulile de cotare ale Bursei de Valori București să beneficieze cu succes de fonduri de pe piața de capital pe oricare dintre segmentele de piață disponibile.

Analiza noastră

MIPE nu a selectat încă administratorul schemei.

Concluzie

Jalonul este în întârziere. 

 328 C11 – R1 Intrarea în vigoare a cadrului legislativ printr-o hotărâre de guvern, care va include o descriere clară a mecanismului de finanțare pentru sprijinirea dezvoltării rețelei de OMD-uri și un model clar de guvernanță

Responsabil: Ministerul Economiei

Scurtă descriere

Legislația va include o descriere clară a mecanismului de finanțare pentru sprijinirea dezvoltării rețelei de OMD-uri regionale și locale (organizații de management al destinației).

Analiza noastră

Jalonul a fost îndeplinit prin adoptarea Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România din 23 iunie.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit. 

332 C11 – I1 Semnarea contractelor de promovare a celor 12 rute culturale/turistice

Responsabil: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Scurtă descriere

Semnarea contractelor pentru promovarea și dezvoltarea turismului pe fiecare rută culturală. 

Analiza noastră

Apelul a fost lansat pe 16 august în SEAP, cu termen de finalizare, după o prelungire, la 30 septembrie. Pentru închiderea jalonului este nevoie de semnarea contractelor. 

Concluzie

Jalonul este în întârziere, cu șanse mari de a fi închis înainte de depunerea cererii de plată. 

 340 C11 – R2 Studiu cuprinzător privind distribuția teritorială a traseelor cicloturistice naționale

 341 C11 – I3 Platforma națională integrată eVelo și aplicație pentru telefoane inteligente

Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Scurtă descriere

Studiul aprofundat va stabili distribuția teritorială a traseelor cicloturistice (3.000 km de piste pentru biciclete) pe baza unor criterii-cheie (de exemplu, reducerea congestiei traficului, promovarea ecoturismului), identificând actorii relevanți și integrând inițiativele existente de consolidare a patrimoniului natural și cultural, în conformitate cu cerințele prevăzute în cadrul jalonului 338. Pe baza rezultatelor studiului, se va lansa procesul de achiziții publice pentru punerea în practică a traseelor cicloturistice, inclusiv a aplicației pentru telefoane inteligente eVelo. 

Analiza noastră

Studiul nu a fost publicat, momentan Centrul Național de Coordonare Velo nu are o pagină de internet iar aplicația nu a fost finalizată (licitația a fost lansată).

Concluzie

Jaloanele sunt în întârziere. 

 344 C11 – R3 Intrarea în vigoare a legii privind sistemul de finanțare a sectorului cultural

Responsabil: Ministerul Culturii

Scurtă descriere

Jalonul se axează pe asigurarea unui sistem stabil de finanțare a proiectelor culturale.

Legea actualizată va stabili un mecanism stabil de finanțare din bugetul de stat pentru sectorul cultural, axat pe: reducerea decalajului în ceea ce privește accesul la cultură între zonele rurale/orașele mici și marile zone urbane, sprijinirea diversității culturale și a incluziunii sociale și a egalității de gen, sprijinirea industriilor creative, creșterea potențialului economic al sectorului cultural.

Analiza noastră

O serie dintre cerințele jalonului sunt îndeplinite prin Ordonanța de urgență nr. 83 din 16 iunie 2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 51/1998 privind îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, o serie de cerințe ale jalonului – finanțarea în domeniul audiovizual în concordanță cu orientările comunitare – nu sunt în opinia noastră pe deplin îndeplinite, dar Comisia urmează să se pronunțe în cadrul procesului de evaluare. 

Indicatorul de implementare din mecanisum de verificare al Comisiei Europene este publicarea legii în Monitorul Oficial. Legea nu a fost publicată în Monitorul Oficial până la finalul lunii septembrie.

Concluzie

Jalonul este în întârziere

 384 C13 – R3 Intrarea în vigoare a legii de aprobare a normelor de aplicare a VMI

Responsabil: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Scurtă descriere

Legea va stabili normele metodologice de aplicare a legislației privind VMI, menținând, în același timp, cel puțin același nivel de adecvare pentru prestațiile și condițiile de eligibilitate prevăzute în legislația aplicabilă în prezent (Legea 196/2016), cu scopul de a reduce sărăcia, de a stimula ocuparea forței de muncă prin măsuri de activare și de a crește nivelul de educație.

Analiza noastră

Normele metodologice au fost aprobate prin HG pe 16 septembrie. 

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

 410 C14 – R1 Intrarea în vigoare a orientărilor pentru utilizarea și asigurarea respectării corespunzătoare a Registrului Unic al Transparenței a Intereselor (RUTI)

Responsabil: Secretariatul General al Guvernului

Scurtă descriere

Orientările și procedurile aferente vor implementa în mod corespunzător registrul public creat de Guvern în 2016, care înregistrează reuniunile factorilor de decizie (guvernamentali) cu reprezentanții grupurilor de interese și servește, de asemenea, ca registru voluntar pentru grupurile de interese.

Analiza noastră

Ordinul Secretarului General al Guvernului nr. 1056/28.09.2022 a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 28 septembrie.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit

 411 C14 – R1 Intrarea în vigoare a metodologiei de utilizare a ordonanțelor de urgență

Responsabil: Secretariatul General al Guvernului

Scurtă descriere

Hotărârea de Guvern privind Metodologia de utilizare a ordonanțelor de urgență va preciza circumstanțele în care pot fi utilizate aceste ordonanțe și modul în care se evaluează impactul acestora (ex post, ex ante), precum și procedurile aferente de elaborare și aprobare a acestora și rolul Secretariatului General al Guvernului și al Ministerului Justiției pentru asigurarea filtrării și a controlului general al calității.

Analiza noastră

Jalonul a fost îndeplinit prin a HG nr. 1173/2022 în ședința Guvernului din 21 septembrie.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit. 

 412 C14 – R1 Intrarea în vigoare a modificărilor legislative menite să asigure publicarea textului integral al legilor după ce au fost modificate

Responsabil: Secretariatul General al Guvernului

Scurtă descriere

Modificările aduse Legii nr. 24/2000 privind tehnica legislativă vor asigura publicarea textului integral al legilor după ce acestea au fost modificate, ceea ce în prezent nu se realizează în mod sistematic.

Analiza noastră

Modificările au fost operate. Consiliul Legislativ va avea responsabilitatea pentru a publica versiunile consolidate ale legilor, ordonanțelor și hotărârilor cu caracter normativ ale Guvernului

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit. 

470 C15 – R4 Intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern de aprobare a Metodologiei de organizare a rutei duale complete și a noilor calificări rezultate din ruta duală completă

Responsabil: Ministerul Educației

Scurtă descriere

Noua metodologie va urmări îmbunătățirea rezultatelor școlare în educația și formarea profesională (EFP), va asigura un parcurs educațional complet pentru elevii înscriși în programe de învățământ dual de nivel liceal și terțiar (calificare 3-7) și va asigura corespondența dintre nivelurile Cadrului Național al Calificărilor, actele de studii/calificare ce se eliberează, tipul de programe de educație și formare profesională din România prin care pot fi dobândite nivelurile de calificare, nivelurile de referință ale Cadrului european al calificărilor, precum și condițiile de acces corespunzătoare fiecărui nivel de calificare.

Analiza noastră

Guvernul a aprobat, în ședința din 21 septembrie, OUG pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit. 

 489 C15 – I11 Lansarea unei proceduri de ofertare pentru echiparea sălilor de clasă cu mobilier

Responsabil: Ministerul Educației

Scurtă descriere

Procedură de ofertare pentru echiparea sălilor de clasă ale unităților de învățământ preuniversitar pe baza standardelor minime privind echiparea sălilor de clasă/a laboratoarelor/a atelierelor școlare. Pentru a asigura coerența acestora, Ministerul Educației va formula recomandări pentru beneficiari cu privire la specificațiile tehnice care trebuie incluse în caietul de sarcini.

Se va acorda prioritate unităților de învățământ care nu au beneficiat de acest tip de investiții în ultimii 10 ani.

Analiza noastră

Apelul nu a fost lansat, ghidurile nu au fost încă finalizate. 

Concluzie

Jalonul este în întârziere. 

 490 C15 – I11 Lansarea unei proceduri de ofertare pentru echiparea laboratoarelor/atelierelor pentru științe

Responsabil: Ministerul Educației

Scurtă descriere

Procedură de ofertare pentru echiparea laboratoarelor pentru științe ale unităților de învățământ preuniversitar pe baza standardelor minime privind echiparea sălilor de clasă/a laboratoarelor/a cabinetelor școlare. Pentru a asigura coerența acestora, Ministerul Educației va formula recomandări pentru beneficiari cu privire la specificațiile tehnice care trebuie incluse în caietul de sarcini.

Se va acorda prioritate unităților de învățământ care nu au beneficiat de acest tip de investiții în ultimii 10 ani și care sunt situate în zonele rurale.

Analiza noastră

La fel ca la jalonul 489. 

Concluzie

Jalonul este în întârziere.