Buletin de Sănătate nr.6/2023

4 frâne care țin PNRR blocat

autori: Vlad Ilina, Cristian Ghinea, Marius Vasiliu

Situație jaloane T1 2023 la finalul lunii martie

Total jaloane

Îndeplinite

În întârziere

 

13

0

13

Am discutat de mai multe ori dacă să continuăm să facem acest raport de monitorizare pe baza termenelor de îndeplinire a țintelor și jaloanelor din PNRR sau să urmărim strict cererile de plată, atunci sau dacă ele sunt depuse. Guvernul a renunțat să mai respecte termenele din PNRR. Vom sta cu sufletul la gură pentru fiecare cerere de plată a fost titlul ultimului nostru Raport de Sănătate PNRR. Situația este astăzi și mai complicată.

Atunci când PNRR a fost gândit și scris, el reprezenta o foaie de parcurs cu termene și programare precise, cu pași care trebuiau parcurși la timp pentru a fi posibil să modernizăm România în 5 ani cât nu a fost modernizată în 30 de ani.

Planul Național de Redresare și Reziliență al României este unul realist dacă este susținut de foarte multă muncă, a spus-o în repetate rânduri și Comisia Europeană, care a apreciat programul care cuprindea reforme care ne-au lipsit chiar și de când am aderat la UE.

Dacă nu le facem acum, când aceste reforme sunt recompensate cu bani, va trebuie să transferăm aceste așteptări către o altă generație.


Stadiul îndeplinirii jaloanelor în termenele din PNRR pe fiecare trimestru

Trimestru Total jaloane Jaloane îndeplinite Jaloane
în întârziere
sau blocate
   
T1 2023

13

0

13

T4 2022

55

35

20

T3 2022

24

9

15

T2 2022

27

16

11

T1 2022

24

19

5

T4 2021

21

13

8

Total

164

92

72

   

56%

44%

Reforma pensiilor: blocaje pe linie

Un exemplu al haosului în care se află acum implementarea PNRR: în spațiul public încă vorbim de reforma pensiilor speciale, pe care ar fi trebuit să o finalizăm de anul trecut, în timp ce tocmai am ratat aproape pe tăcute reforma sistemului public de pensii. La finalul trimestrului ar fi trebuit să avem legea în vigoare.

O reformă care se adresează majorității covârșitoare a pensionarilor României și care trebuie să aducă echitate în sistem. Foarte important, noua reformă trebuie să pună capăt practicii de creștere a pensiilor din pixul politicienilor și să instituie o formulă de calcul care să le mărească automat, la termene fixe, în funcție de inflație, creștere economică etc. Despre această reformă politicienii Coaliției aproape că nu vorbesc deloc. În acest moment, Guvernul abia a venit cu un proiect în Parlament. În același timp, jalonul legat de sustenabilitatea pensiilor din cadrul Pilonului 2, care face parte din Cererea de Plată nr.2, a fost trimis înapoi de Comisie pentru a fi modificat și actualizat conform prevederilor PNRR.