Încercarea de a (re)renegocia PNRR a eșuat
În plină campanie electorală pentru prezidențiale, ministrul interimar al Finanțelor, Marcel Boloș, a mers la Bruxelles cu mandat la secret deși Regulamentul PNRR îl.obligă la consultări publice, pentru a negocia cu Comisia Europeană modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Propunerile prezentate de ministrul interimar cuprindeau măsuri precum scoaterea unor investiții din PNRR și înlocuirea acestora cu proiecte finanțate deja prin Programul Național Anghel Saligny, reeșalonarea jaloanelor și a țintelor în cererile de plată, cereri care s-ar reduce că număr și mutarea unor termene prevăzute în PNRR, pe care tot guvernul PSD PNL le-a renegociat în 2023, atunci când Regulamentul a prevăzut această posibilitate.
Printre propunerile avansate de Marcel Boloș a mai fost și o “rearanjare” a Cererii de Plată numărul 4, cea pe care România ar fi trebuit să o depună în septembrie 2024. În total ar fi fost 99 de ținte și jaloane în Cererea 4. Ca la promoție. Iar valoarea acestei cereri ar fi dus la creșterea valorii acesteia (prin comasarea altor jaloane și ținte) de la 2,3 miliarde de euro la 5,5 miliarde de euro.
Problema este că în continuare 17 jaloane din Cererea de Plată 4 (forma actuală) sunt în același stadiu ca în decembrie – neîndeplinite. Însă ministrul Boloș le-a promis oficialilor de la Bruxelles că în două-trei luni vor fi gata nu mai puțin de 12 jaloane esențiale – un scenariu greu de crezut, având în vedere istoricul ratărilor sistemice din partea autorităților române – iar Comisia nu a fost de acord cu propunerile.
Boloș a mai încercat să convingă CE că 29 de ținte și jaloane din actuala Cererea 4 sunt îndeplinite; ba chiar 39 de ținte și jaloane sunt îndeplinite în avans. Și că în două luni va mai rezolva încă alte 19 ținte și jaloane din cererile 5-7 actuale pentru a le include în noua Cerere 4 pe care se angajase s-o depună în luna iulie.
Cele 12 jaloane pe care ministrul Boloș a promis să le finalizeze urgent sunt:
Jalon 24 – Reforma sistemului de guvernanță forestieră și o nouă Strategie forestieră națională (Proiectul de lege este în pericol de a fi modificat printr-o serie de amendamente aduse la o alta propunere legislativă – legea spațiilor verzi. Amendamentele au fost adoptate în Comisia de mediu, urmează dezbaterea lor la Comisia de administrație publică).
Jalon 59 – Introducerea taxei de drum pentru camioane și majorarea taxelor pentru vehiculele poluante.
Jalon 71 – Adoptarea Strategiei pentru transportul naval.
Jalon 76 – Semnarea contractelor pentru material rulant ecologic (trenuri, locomotive, vagoane).
Jalon 80 – Implementarea recomandărilor pentru eficientizarea companiilor de stat din transport.
Jalon 116 – Intrarea în vigoare a noii legi privind energia.
Jalon 126 – Intrarea în vigoare a Strategiei Naționale pentru Hidrogen.
Jalon 207 – Modificarea Codului Fiscal pentru simplificarea sistemului și creșterea echității.
Jalon 227 – Modernizarea infrastructurii IT a ANAF și Ministerului Finanțelor.
Jalon 336 – Semnarea contractelor pentru construcția și modernizarea a 8 muzee și memoriale.
Ținta 367 – Dotarea a 2.000 de cabinete medicale, cu accent pe zone marginalizate.
Jalon 441 – Publicarea tabloului de monitorizare pentru performanța companiilor de stat.
Reformele pe care România ar fi trebuit deja să le implementeze și care au fost propuse pentru amânate sau mutate în cereri viitoare
Astfel, patru alte jaloane ar fi urmat să fi mutate în Cererile 5 și 6:
Mutare în Cererea 5 (CP5):
Jalon 315 – Intrarea în vigoare a Codului amenajării teritoriului și urbanismului.
Mutare în Cererea 6 (CP6):
Jalon 158 – Digitalizarea a 60 de instituții de sănătate publică.
Jalon 316 – Lansarea platformei digitale urbane interoperabile.
Jalon 420 – Intrarea în vigoare a noii legi privind salarizarea bugetarilor.
Alte aspecte care au făcut obiectul negocierii eșuate la Bruxelles au vizat Investițiile propuse pentru eliminare:
- Implementarea Registrului național al clădirilor
- Consolidarea capacității profesionale a specialiștilor și lucrătorilor din domeniul construcțiilor prin dezvoltarea de cursuri de pregătire în renovare energetică
- Sprijin pentru consorții școlare rurale
- Școala ONLINE: platformă de evaluare și dezvoltare de continut
- Crearea de structuri parteneriale locale între autoritățile locale și societatea civilă
- Creșterea capacității organizațiilor societății civile de stimulare a cetățeniei active, de implicare profesionistă în planificarea și implementarea politicilor publice privind drepturile sociale vizate de planul național de redresare și reziliență și monitorizarea reformelor asociate
- Optimizarea infrastructurii judiciare pentru a garanta accesul la justiție și calitatea serviciilor
- Sprijinirea conectării populației cu venituri mici la rețelele de alimentare cu apă și canalizare existente
- Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești – I1.2 – Unități medicale mobile
- Dezvoltarea rețelei de transport cu metroul în Municipiile București și Cluj-Napoca
Propunerile prezentate la Bruxelles de ministrul Boloș mai includeau și renunțarea la 3,5 miliarde de euro în împrumuturi PNRR, cu dobânzi sub 1%.
Întors de la Bruxelles, același ministru interimar Boloș a declarat senin că negocierile nu au fost un eșec. O declarație cel puțin bizară în condițiile în care România riscă să piardă 10 miliarde de euro.
Privită din perspectiva faptului că cei de la Comisia Europeană nu au fost de acord cu această renegociere păguboasă pentru România, nu este un eșec, într-adevăr.
Însă reformele din PNRR și cele aproape 17 miliarde de euro care ar mai putea fi luate din PNRR trebuie să fie printre principalele puncte din programul de guvernare pe care trebuie să le aibă în agendă următorul guvern.În niciun scenariu reducerea defictului bugetar nu este posibilă fără banii din PNRR.