Buletin de Sănătate nr.7/2023

Întârzieri pe PNRR în 2023, dincolo de reformele “grele”: prevenirea cancerului, digitalizare, combaterea abandonului școlar, autobuze pentru elevi

autori: Vlad Ilina, Cristian Ghinea, Marius Vasiliu

La mijlocul lui 2023, Guvernul a ratat termenul de finalizare – Trimestrul 1 și Trimestrul 2 – pentru 30 de jaloane din cele 49 pe care le avea de îndeplinit. Acestea nu sunt îndeplinite nici astăzi. Din Trimestrul 1, termen sfârșitul lunii martie, au fost îndeplinite până acum doar trei din 13. La finalul lunii martie nu era îndeplinit niciunul.

 

Jaloane Îndeplinite În întârziere
   

T1 2023

13

3

10

T2 2023

36

16

20

Total 49 19

30

Sunt două reforme majore pe care Guvernul nu le-a îndeplinit în prima jumătate a lui 2023, noua Lege a Pensiilor și noua Lege a Salarizării. Acestea, alături de modificarea Codului Fiscal și noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, au fost cele mai discutate subiecte legate de PNRR în spațiul public în ultimele luni.

Acestea sunt însă doar 4 jaloane din cele 30 pe care Guvernul le-a ratat în 2023. Dincolo de cele 4 enumerate mai sus, reforme majore care necesită voință politică și asumare în Coaliția de Guvernare pentru a fi implementate, sunt o serie de alte reforme și investiții pentru care administrația nu are motivare pentru întârzieri. Sunt, în general, investiții pe care orice Guvern responsabil s-ar fi grăbit să le facă.

Cel puțin 60 de instituții de sănătate publică (direcțiile de sănătate publică, institutele de sănătate publică, Agenția Națională a Medicamentului, Școala Națională de Sănătate Publică și Management și Ministerul Sănătății) trebuiau digitalizate, în urma unor contracte semnate de Ministerul Sănătății.

Tot Ministerul Sănătății ar fi trebuit să achiziționeze și doteze cu aparatură 10 unități medicale pentru screeningul de cancer mamar și cancer de col uterin. Caravanele medicale ar fi urmat să fie folosite în zone cu acces limitat la servicii medicale specializate.

3.000 de cabinete ale medicilor de familie ar fi trebuit să semneze contractele pentru a fi dotate sau renovate.

1.000 de școli ar fi trebuit să semneze contractele pentru a primi granturi pentru combaterea abandonului școlar.

Ministerul Mediului ar fi trebuit să pezinte un concept de proiect pentru lucrările de modernizare a protecției împotriva inundațiilor. Aici ar fi trebuit să fie incluse construcții noi sau refăcute de reținere a aluviunilor și de prevenire a inundațiilor.

20 rame electrice (de lung parcurs, cu 6 unități), 12 rame electrice cu hidrogen (cu 3+1 unități), 16 locomotive electrice noi cu 4 osii ar fi trebuit achiziționate iar 55 de locomotive și 139 de vagoane ar fi trebuit să intre în modernizate. Ministerul Transportului este în întârziere cu semnarea contractelor, chiar dacă achiziția este în curs.

3.200 de microbuze electrice ar fi trebuit achiziționate pentru a fi folosite la transportul elevilor din localitățile izolate, în special în zonele rurale.

Toate aceste investiții nerealizate nu doar întârzie cererile de plată prin care obținem miliardele de euro din PNRR, dar pun în pericol chiar scopul acestui Plan de țară: modernizarea României. Acestea sunt soluții pentru problemele României reale, de care România reală are nevoie cât mai repede.  

Situația Cererilor de Plată devine tot mai complicată

Cele 49 de jaloane din prima jumătate a anului 2023 sunt legate de Cererea de Plată numărul 4, pe care ar fi trebuit, conform calendarului agreat cu Comisia Europeană prin Aranjamentele Operaționale, să o depunem la toamnă. Nu există nicio șansă ca acest lucru să se întâmple.

Până în acest moment, România a primit, acum câteva zile, o aprobare parțială pentru Cererea de plată numărul 2, depusă în urmă cu șase luni. Evaluarea, conform regulamentelor, ar fi trebuit să dureze două luni dar România nu a îndeplinit conform angajamentelor din PNRR toate jaloanele. Iar cererea de plată, în valoare de 2,8 miliarde euro, este aprobată doar parțial pentru că două jaloane pe energie (129 și 133) rămân neîndeplinite.  Oficial, nu s-a stabilit ce sumă va fi suspendată din această tranșă pentru neîndeplinirea celor două jaloane, aceasta va fi anunțată la momentul aprobării formale a plății parțiale. După această dată România are șase luni să le închidă pentru a putea primi integral suma de bani din a doua tranșă de bani din PNRR. 

Însă Guvernul își asumase termen luna iunie pentru depunerea Cererii de plată numărul 3, sunt șanse minime să poată fi depusă măcar în toamnă: 15 jaloane sunt în continuare neîndeplinite din totalul de 79 atașate acestei cereri de plată. O analiză comparativă a calendarului asumat și a celui realizat privind depunerea cererilor de plată din PNRR găsiți în raportul nostru privind Bilanțul guvernării Ciucă pe PNRR.

Cererea de plată numărul 3 include și jalonul care se referă la reforma pensiilor speciale pentru care Comisia Europeană s-a exprimat deja ca nu renegociază nimic și ca trebuie îndeplinit întocmai. Or pensiile speciale nu au fost eliminate.

Iar Cererea de Plată numărul 3 mai are o problemă – nu poate fi depusă până la modificarea PNRR, care se înscrie tot la capitolul întârzieri (termenul de aprilie 2023 este deja depășit cu 3 luni):

– introducerea componentei REPOWEREU (1,4 mld eur)

– ajustarea sumei aferente granturilor (2 mld eur). 

Și la acest capitol Guvernul stă foarte prost. Ghidul Comisiei pentru ajustarea planurilor de reziliență menționează că modificările trebuie trimise într-o formă agreată la nivel tehnic, cel mai târziu în luna august, altfel Comisia nu garantează că va putea face vreo plată până la sfârșitul anului acesta. Mai este o lună, iar propunerile trimise informal până acum au respinse de către serviciile tehnice ale Comisiei. 

De Cererea de Plată numărul 4 așadar nu are rost să mai vorbim. 

Problema cea mai mare care pare să se contureze din ce în ce mai mult este aceea că în acest an nu vom mai putea încasa nici un euro din tranșele PNRR, singurii bani primiți fiind această plată parțială care este oricum aferentă anului 2022.

Despre Raport – Cum facem monitorizarea

Urmărim procesul de îndeplinire a țintelor și jaloanelor, trimitem cereri de informații pe legea 544 pentru lămuriri și le analizăm pe baza experienței din timpul negocierilor pe care le-am purtat pentru realizarea PNRR.

Luăm textele adoptate de guvern, le comparăm cu ce apare în PNRR și anticipăm care va fi reacția Comisiei. Discutăm cu oameni din ministere și de la Comisie, off the record – încrucișăm informațiile astfel încât să ne asigurăm că avem informația factuală corectă.

Evident, ne putem înșela, sau situația se poate schimba, este tot o negociere, unde guvernul român trebuie să argumenteze. Comisia are unele jaloane pe care le consideră, de facto, mai importante decât altele, iar decizia sa de acceptare este unilaterală.

Scopul analizei noastre este de a da o evaluare din exterior asupra procesului de implementare a PNRR. Scopul nostru este să sprijinim implementarea cu succes a PNRR, chiar și prin presiune publică, pentru că este dovedit faptul că presiunea publică funcționează pentru a capacita administrația publică. Vrem ca PNRR să fie un succes. Pentru noi toți, ca societate.

Stare jaloane T1 și T2 2023 conform indicatorilor de implementare

  

Stare ID Măsură Descriere Jalon Termen Responsabil
În întârziere 16 C1 – I4.2 Adoptarea conceptelor de proiect prin hotărâre de guvern/ordin ministerial, după caz, pentru reabilitarea a 20 de baraje existente T2 2023 Ministerul Mediului, Apelor
și Pădurilor
În întârziere 24 C2 – R1 Intrarea în vigoare a actelor normative de modificare și completare a legislației actuale în domeniul forestier T2 2023 Ministerul Mediului, Apelor
și Pădurilor
În întârziere 41 C2 – I5 Adoptarea conceptului de proiect pentru lucrările de modernizare a protecției împotriva inundațiilor T1 2023 Ministerul Mediului, Apelor
și Pădurilor
Îndeplinit 59 C4 – R1 Intrarea în vigoare a legii pentru punerea în aplicare a unui nou sistem de taxare bazat pe distanța parcursă pentru vehiculele grele de marfă (camioane) și a unor taxe mai mari de proprietate pentru cele mai poluante vehicule de pasageri (autoturisme/autobuze/autocare), pe baza principiului „poluatorul plătește” și a principiului impozitării ecologice T2 2023 Ministerul Transporturilor și Infrastructurii
În întârziere 71 C4 – R1 Adoptarea Strategiei privind transportul naval T2 2023 Ministerul Transporturilor și Infrastructurii
În întârziere 76 C4 – I2 Semnarea contractelor în urma unor licitații deschise și concurențiale pentru noi trenuri de lung parcurs, locomotive electrice noi, locomotive și vagoane modernizate. T2 2023 Ministerul Transporturilor și Infrastructurii
În întârziere 80 C4 – R2 Punerea în aplicare a principalelor recomandări de creștere a performanței financiare și operaționale a C.N.A.I.R., C.N.I.R., C.F.R., C.F.R. Călători și Metrore T2 2023 Ministerul Transporturilor și Infrastructurii
Îndeplinit 108 C5 – I3 Instituirea unor scheme de certificare în domeniul performanței energetice a clădirilor T1 2023 Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
În întârziere 116 C6 – R1 Intrarea în vigoare a noii legi privind energia T2 2023 Ministerul Energiei
Îndeplinit 122 C6 – R2 Finalizarea listării unui pachet de până 15 % din acțiunile Hidroelectrica T2 2023 Ministerul Energiei
În întârziere 126 C6 – R4 Intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului legislativ, implementarea Strategiei naționale privind hidrogenul T1 2023 Ministerul Energiei
În întârziere 158 C7 – I3 60 de instituții de sănătate publică digitalizate T2 2023 Ministerul Sănătății
În întârziere 163 C7 – I4 Virtualizarea și centralizarea aplicațiilor specializate este operațională. Dosarul juridic electronic național este operațional T2 2023 Ministerul Justiției
Îndeplinit 172 C7 – I7 Implementarea formularelor naționale electronice în procedurile de achiziții publice în conformitate cu legislația UE T2 2023 Agenția Națională pentru Achiziții Publice
În întârziere 201 C8 – R3 Finalizarea analizei cheltuielilor în sectoarele sănătății și educației T2 2023 Ministerul Finanțelor
În întârziere 202 C8 – R3 Adoptarea unei strategii multianuale și a unui calendar pentru o analiză sistematică a cheltuielilor în toate sectoarele T2 2023 Ministerul Finanțelor
În întârziere 207 C8 – R4 Intrarea în vigoare a:
– modificărilor aduse Codului fiscal (Legea nr. 227/2015) în vederea reducerii și/sau a eliminării altor stimulente fiscale cu scopul de a simplifica sistemul fiscal, de a-l face mai eficient, mai transparent și mai echitabil până în 2024
– legislației de extindere a impozitării ecologice
T1 2023 Ministerul Finanțelor
În întârziere 214 C8 – R6 Intrarea în vigoare a noii legi privind sistemul de pensii, care înlocuiește dispozițiile Legii nr. 127/2019 T1 2023 Ministerul Muncii și Solidarității Sociale
Îndeplinit 219 C8 – I2 Formarea personalului din cadrul Ministerului Finanțelor cu privire la sistemul de management al riscurilor T2 2023 Ministerul Finanțelor
În întârziere 227 C8 – I3 Modernizarea infrastructurii hardware și software și a infrastructurii de sprijin pentru furnizarea serviciilor electronice către contribuabili (ANAF) T2 2023 Ministerul Finanțelor
Îndeplinit 228 C8 – I3 Sporirea securității cibernetice a sistemului informatic al Ministerului de Finanțe și al ANAF T2 2023 Ministerul Finanțelor
În întârziere 229 C8 – I3 80 % din infrastructura IT hardware și software nu are o vechime mai mare de 4 ani T2 2023 Ministerul Finanțelor
Îndeplinit 248 C9 – I2.1 Operațiuni de finanțare sau de investiții în valoare de cel puțin 50 % din cuantumul total al resurselor alocate instrumentului, aprobate de Comitetul pentru investiții al InvestEU. T2 2023 Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
Îndeplinit 251 C9 – I2.2 Operațiuni de finanțare sau de investiții în valoare de cel puțin 50 % din cuantumul total al resurselor alocate instrumentului, aprobate de Comitetul pentru investiții al InvestEU. T2 2023 Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
Îndeplinit 260 C9 – I2.5 Operațiuni de finanțare sau de investiții în valoare de cel puțin 50 % din cuantumul total al fondurilor sau al investițiilor vizate, aprobate de Comitetul pentru investiții al InvestEU. T2 2023 Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
Îndeplinit 273 C9 – R2 Intrarea în vigoare a Ordonanței a Guvernului de instituire a unui organism unic care să înglobeze consiliile existente, să asigure coordonarea interministerială și să comunice cu sectorul privat T2 2023 Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
Îndeplinit 286 C9 – I10 O rețea de universități publice care găzduiesc și operaționalizează 8 centre de orientare în cariera de cercetător T2 2023 Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
În întârziere 315 C10 – R5 Intrarea în vigoare a Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor T1 2023 Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
În întârziere 316 C10 – R5 Punerea în funcțiune a platformei de date digitale urbane interoperabile (componentă a Observatorului teritorial)  T2 2023 Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
În întârziere 334 C11 – I1 Semnarea contractelor pentru lucrările de restaurare/renovare a siturilor incluse în cele 12 rute culturale T1 2023 Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
În întârziere 336 C11 – I2 Semnarea contractelor pentru lucrările de construcție ale muzeelor T1 2023 Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
Îndeplinit 345 C11 – R3 Intrarea în vigoare a legii privind statutul lucrătorilor din sectorul cultural T1 2023 Ministerul Culturii
Îndeplinit 346 C11 – I5 Semnarea contractelor de finanțare pentru creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural T1 2023 Ministerul Culturii
În întârziere 352 C12 – R1 Intrarea în vigoare a hotărârii de guvern privind un nou model de contract-cadru care să reglementeze condițiile de acordare a asistenței medicale, medicamentele și dispozitivele medicale, dispozitivele și tehnologiile de asistare în cadrul sistemului de asigurări de sănătate T2 2023 Ministerul Sănătății
În întârziere 367 C12 – I1 Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară dotate sau renovate, acordând prioritate cabinetelor situate în regiuni și localități marginalizate T2 2023 Ministerul Sănătății
În întârziere 368 C12 – I1 Unitățile medicale mobile sunt dotate cu aparatura pentru screeningul de cancer mamar și cancer de col uterin. T2 2023 Ministerul Sănătății
Îndeplinit 393 C13 – I1 Cartografierea nevoilor, a serviciilor și infrastructurile disponibile pentru copiii expuși riscului de separare de familie, în special în comunitățile vulnerabile. T2 2023 Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse
Îndeplinit 402 C14 – R1 Un nou sistem de gestionare strategică și de planificare strategică este operațional în toate ministerele T2 2023 Secretariatul General al Guvernului
Îndeplinit 416 C14 – R3 Analiza ex-post a concursului național (pilot) pentru selectarea a două categorii de funcții publice în administrația centrală T2 2023 Agenția Națională a Funcționarilor Publici
În întârziere 420 C14 – R4 Intrarea în vigoare a noului cadru juridic privind remunerarea funcționarilor publici (Legea privind salarizarea unitară) T2 2023 Ministerul Muncii și Solidarității Sociale
Îndeplinit 423 C14 – R5 Intrarea în vigoare a „legilor justiției” (legi privind statutul magistraților, organizarea judiciară, Consiliul Superior al Magistraturii) T2 2023 Ministerul Justiției
Îndeplinit 429 C14 – R6 Rata de ocupare a 85 % din posturile de procuror din cadrul Direcției Naționale Anticorupție T2 2023 Ministerul Justiției/Direcția Națională Anticorupție
Îndeplinit 434 C14 – R8 Intrarea în vigoare a Strategiei privind achizițiile publice, inclusiv a măsurilor orizontale de sprijinire a implementării planului național de redresare și reziliență T2 2023 Agenția Națională pentru Achiziții Publice
În întârziere 441 C14 – R9 Publicarea tabloului de bord de monitorizare cu obiective financiare și nefinanciare și indicatori de performanță pentru toate categoriile de societăți publice (inclusiv din sectoare-cheie precum transporturile, energia, utilitățile publice) T2 2023 Guvernul României
În întârziere 458 C15 – I2 Semnarea contractelor pentru înființarea, echiparea și operaționalizarea de servicii complementare pentru grupurile defavorizate T1 2023 Ministerul Educației
În întârziere 466 C15 – I4 Unități de învățământ cărora li s-a acordat un grant pentru combaterea riscului de abandon școlar (lotul 2) T2 2023 Ministerul Educației
În întârziere 469 C15 – I5 Utilizatorii Sistemului Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) și ai instrumentului informatic MATE care au fost formați T1 2023 Ministerul Educației
În întârziere 486 C15 – I10 Microbuze electrice achiziționate și în folosință T2 2023 Ministerul Educației
În întârziere 495 C15 – R7 Publicarea și implementarea unui plan de măsuri de reformare a guvernanței, inclusiv a programului de formare și îndrumare pentru manageri și inspectori T1 2023 Ministerul Educației