Buletin de Sănătate PNRR nr.5/2023

Guvernul a renunțat să mai respecte termenele din PNRR. Vom sta cu sufletul la gură pentru fiecare cerere de plată

Autori: Vlad Ilina, Cristian Ghinea, Marius Vasiliu, Liviu Popescu, Radu Miruță, Denisa Șerban

Situație jaloane T4 2022 la finalul lunii decembrie

Total jaloane Îndeplinite În întârziere

Blocate

/în pericol

 
55 33 20 2

“Jalonul va fi gata până la următoarea cerere de plată” este răspunsul pe care îl auzim tot mai des atunci când strângem informații despre progresele pe PNRR. Inclusiv în comunicări oficiale. Guvernul și ministrul Boloș au renunțat să mai comunice public la finalul fiecărui trimestru stadiul îndeplinirii jaloanelor, așa cum o făceau în prima parte a anului. Pentru Trimestrul 3 și Trimestrul 4, tăcere. Această strategie de a evita comunicările pe această temă se vede și în relația cu presa. Cererile de informații adresate MIPE se lovesc aproape inevitabil de răspunsuri evazive sau amânări.

Ce înseamnă pentru implementarea PNRR această renunțare asumată? Sunt banii în pericol? Teoretic, nu. Dar va fi din ce în ce mai dificil să ținem ritmul. Renunțarea la respectarea acestor termene poate crea haos în implementare și în curând nu se vor mai repecta (sau se vor împinge cât mai târziu) nici  termenele pentru cererile de plată. De exemplu, Ministerul Energiei nu a închis încă jaloane care aveau termen septembrie 2022 și sunt legate de următoarea cerere de plată.

PNRR a fost negociat în așa fel încât să existe o plasă de siguranță pentru situațiile în care unele reforme sau investiții nu se puteau realiza, din diferite motive, în termenele din PNRR. Ritmul este unul ridicat, am mai spus că implementarea PNRR va fi o provocare pentru capacitatea administrativă. Am numit acest mecanism “timp de rezervă” pentru situații excepționale.

Starea jaloanelor la finalul fiecărui trimestru de până acum

  Total jaloane Jaloane Îndeplinite

la termen

Jaloane în întârziere

sau blocate

la termen

   
T4 2022 55 33 22
T3 2022 24 9 15
T2 2022 27 16 11
T1 2022 24 19 5
T4 2021 21 13 8
Total 151 90 61
    60% 40%


Acest “timp de rezervă” este perioada efectivă dintre termenele de îndeplinire asumate prin PNRR (T1, T2 etc) și momentul depunerii cererilor de plată, care nu este fix. Evaluarea oficială a îndeplinirii jaloanelor și țintelor aferente unui trimestru se face, conform regulamentelor, la momentul depunerii cererii de plată. Asta înseamnă că pot exista câteva luni între momentul termenelor din PNRR și momentul evaluării oficiale, de către Comisia Europeană, a jaloanelor. Principalul motiv pentru care ne-am asigurat că există acest răgaz este pentru a avea timp de reglaje fine prin consultările informale cu Comisia. Jaloanele sunt trimise spre consultare la Bruxelles și, în cazul în care există observații privind transpunerea lor, să existe timp pentru ca acestea să fie operate. Astfel, cererile de plată ar fi trebuit să fie depuse după ce ne-am fi asigurat că jaloanele aferente au fost văzute de Comisie și totul este în regulă.

De ce era important să nu se renunțe la termenele din PNRR?

Chiar dacă depășirea termenelor nu înseamnă automat pierderea banilor, ignorarea lor poate duce la griparea mecanismului care este PNRR. Acest interval de timp era gândit ca un “glonț de argint” pe care România îl putea folosi în situații extraordinare, fără a pierde ritmul necesar implementării PNRR. Guvernul a decis să facă din “glonțul de argint” o practică.

Termenele din PNRR au fost gândite pentru a asigura un ritm predictibil al implementării reformelor și investițiilor. Ritmul acesta trebuie sincronizat cu ritmul intrărilor de bani din PNRR – investițiile necesită fonduri pentru a se realiza la timp; vorbim aici de autostrăzi, căi ferate, spitale, școli, grădinițe, împăduriri etc.

România are dreptul de a face de două ori pe an cereri de plată către Comisia Europeană, atunci când consideră că a închis o tranșă (sau mai multe) de jaloane. Acesta este un drept, nu o obligație. Prin Angajamentele Operaționale (un fel de procedură de implementare a PNRR) România și-a asumat un calendar orientativ – deci nu obligatoriu – cu două cereri de plată pentru anul 2022.

Potrivit Regulamentului, după depunerea cererii de plată, Comisia Europeană are la dispoziție două luni pentru a face evaluarea jaloanelor și țintelor aferente, iar după aprobarea cererii mai durează în jur de o lună până la aprobarea în ECOFIN și transferul efectiv al banilor. Într-un scenariu ideal, din momentul depunerii cererii de plată și până la încasarea banilor durează trei luni.

Așa ar fi trebuit să arate parcursul cererilor de plată și al încasărilor din 2022 potrivit parcursului prognozat.

Pe acest program, România ar fi putut încheia anul trecut cu 9,1 miliarde de euro în conturi din PNRR (3,7 miliarde euro din prefinanțare, virați odată cu aprobarea PNRR, 2,6 miliarde euro pentru Cererea de Plată nr.1 și 2,8 miliarde euro pentru Cererea de Plată nr.2)

ian feb mar apr mai iun iul aug sep oct noi dec
T1 T2 T3 T4
C1 C2
evaluare+plată CP1 evaluare+plată CP2
+2,6 mld +2,8mld

C1 = Cererea de plată nr1, C2 = Cererea de plată nr2.

Așa s-a desfășurat parcursul cererilor de plată și al încasărilor din 2022

ian feb mar apr mai iun iul aug sep oct noi dec
T1 T2 T3 T4
C1 C2
evaluare+prelungire+plată CP1
+2,6 mld

C1 = Cererea de plată nr1, C2 = Cererea de plată nr2.

România a depus, la 31 mai, prima cerere de plată însă perioada de evaluarea a fost prelungită cu două luni după ce Comisia a constatat că unul dintre jaloane nu era îndeplinit conform cerințelor. Din această cauză, perioada dintre depunerea cererii de plată și intrarea efectivă a banilor s-a “dilatat” la cinci luni.

Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență prevede că o nouă cerere de plată se poate depune doar după evaluarea/aprobarea cererii precedente. Guvernul a depus a doua cerere de plată pe 16 decembrie – au existat din nou întârzieri la unele jaloane, vezi exemplul legii avertizorului de integritate – ceea ce înseamnă că banii din a doua cerere de plată nu au mai ajuns în țară în 2022.

În aceste condiții, România a încheiat anul trecut cu doar 6,3 miliarde de euro în conturi din PNRR.

Sunt banii din PNRR în pericol?

Nu încă. Dacă va fi aprobată Cererea de plată nr.2 în termenul de două luni, în martie banii ar putea ajunge în conturile BNR. Banii nu se pierd (încă) dar la fel de important este ca aceștia să vină la timp pentru a finanța investițiile.

Bani din PNRR în conturi = plată investiții = investiții realizate la timp = jaloane îndeplinite = alți bani din PNRR în conturi = plata altor investiții.

Riscul în acest moment nu este pierderea banilor ci ca robinetul cu bani din PNRR să se închidă în timp ce investițiile din PNRR să explodeze ca dimensiune. 

Doar anul trecut, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a semnat sau este în curs de semnat contracte în valoare de 4,5 miliarde euro iar Ministerul Transporturilor și Infrastructurii de 1,8 miliarde euro. Total 6,3 miliarde. Nu luăm în calcul și celelalte investiții, mai mici.

Ce urmează în 2023

În Bugetul de Stat se prevăd, pentru anul 2023, investiții din PNRR de aproximativ 4,3 miliarde euro. Doar pentru contractele deja semnate de MDLPA și MT sunt necesare 6.3 miliarde euro, ca să luăm doar investițiile cele mai mari de până acum din PNRR. Evident, nu toate aceste sume vor trebui plătite anul viitor, dar acești bani trebuie să existe și să fie chibzuiți pentru finanțarea investițiilor respective. Exact câți bani a încasat România până acum din PNRR.

La început de 2023 vor fi semnate contractele pentru cele 27 de spitale (jalonul din PNRR preciza minim 25, alocarea financiară a permis 27) finanțate prin PNRR, 1,7 miliarde de euro. Urmează în 2023, de exemplu, doar la Ministerul Transporturilor, contracte prognozate de alte 2 miliarde de euro doar pe feroviar și metrou, exceptând autostrăzile.

Este clar că investițiile au nevoie de bani, acum, pentru a se încadra în termen. August 2026 este termenul limită de realizare a acestora.

Avem trei scenarii.

Scenariul negru

Cererea de plată numărul 2 se blochează. Sunt probleme delicate cu o serie din jaloanele aferente acestei cereri de plată – legea avertizorului, decarbonarea – care produc neliniște la MIPE. Acest blocaj ar însemna stop și pentru următoarele cereri de plată. Sunt șanse mici pentru ca acest scenariu să se întâmple, dar doar pentru faptul că cei de la Comisie nu își doresc așa ceva. În acest scenariu motorul PNRR se oprește.

Scenariul optimist rezervat

Cererea de plată nr. 2 este aprobată cu o nouă prelungire de două luni (oricum pentru faptul că a fost depusă în decembrie Comisia a cerut MIPE o prelungire de o lună), se depune și Cererea de plată nr.3 care este și ea aprobată la timp util, iar în țară intră 5,5 miliarde euro (2,8+ 2,7 miliarde euro). În acest scenariu motorul PNRR funcționează, dar începe să se gripeze.

Scenariul optimist

Nu sunt probleme cu Cererea de plată nr.2, Cererile de plată nr.3 și nr.4 (cele posibile în următorul an) sunt depuse la timp, evaluare fără amânări, toți banii intră în țară până la 31 decembrie, România încasează 8,3 miliarde euro ((2,8+ 2,7+2,8 miliarde euro). În acest scenariu motorul PNRR merge uns.

Despre Raport – Cum facem monitorizarea

Urmărim procesul de îndeplinire a țintelor și jaloanelor, trimitem cereri de informații pe legea 544 pentru lămuriri și le analizăm pe baza experienței din timpul negocierilor pe care le-am purtat pentru realizarea PNRR.

Luăm textele adoptate de guvern, le comparăm cu ce apare în PNRR și anticipăm care va fi reacția Comisiei.

Discutăm cu oameni din ministere și de la Comisie, off the record – încrucișăm informațiile astfel încât să ne asigurăm că avem informația factuală corectă.

Evident, ne putem înșela, sau situația se poate schimba, este tot o negociere, unde guvernul român trebuie să argumenteze. Comisia are unele jaloane pe care le consideră, de facto, mai importante decât altele, iar decizia sa de acceptare este unilaterală.

Scopul analizei noastre este de a da o evaluare din exterior asupra procesului de implementare a PNRR. Scopul nostru este să sprijinim implementarea cu succes a PNRR, chiar și prin presiune publică, pentru că este dovedit faptul că presiunea publică funcționează pentru a capacita administrația publică. Vrem ca PNRR să fie un succes. Pentru noi toți, ca societate.

Indici de evaluare a Jaloanelor în raport și pe MonitorPNRR.ro

 

Îndeplinit

Jalonul sau ținta este raportat(ă) ca implementat(ă) de către guvern.

Comisia Europeană a acceptat sau este pe cale de a accepta finanțarea aferentă acestui jalon/acestei ținte.

În derulare
/implementare

Jalonul sau ținta este în implementare, guvernul având măsuri în derulare care pot conduce la îndeplinirea la timp. Comisia Europeană nu a ridicat semnale de alarmă cu privire la riscul de implementare.

În întârziere

Jalonul sau ținta este în implementare, guvernul având măsuri în derulare, dar care deja sunt întârziate sau cu risc de a depăși termenul prevăzut.

Blocat/în pericol

Jalonul/ținta este blocat în procesul de implementare. Măsurile propuse sau adoptate de guvern nu sunt adecvate sau suficiente.

Comisia Europeană a ridicat sau este iminent să ridice semnale de alarmă cu privire la îndeplinirea jalonului/țintei.

Legendă:

Cum citim jaloanele: Numărul din față este indicatorul oficial din PNRR al jalonului/țintei. C reprezintă Componentă și numărul următorul este ordinea componentelor. R este Reformă, I este Investiție. De exemplu, 2 C1 R1: Este vorba de jalonul numărul 2 din PNRR, Componenta 1, Reforma 1. Aceasta este numerotarea oficială din PNRR. Toate textele în albastru cu numele jaloanelor sunt linkuri active spre baza de date MonitorPNRR.eu)

Analiză detaliată jaloane T4 2022

3 C1 – R1 Acorduri de implementare semnate cu autoritățile locale care participă la programul „Prima conectare la apă și canalizare”

Responsabil: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Fondului pentru Mediu

Scurtă descriere

Administrației Fondului pentru Mediu va semna acorduri de implementare cu autoritățile locale care participă la programul „Prima conectare la apă și canalizare

Analiza noastră

Depunerea cererilor de finanțare s-a încheiat pe data de 15 decembrie, până la finalul anului au fost semnate primele șapte contracte în valoare de aproximativ 8 milioane de euro (din cele 168 de milioane de euro alocate prin Investiția 3 Sprijinirea conectării populației cu venituri mici la rețelele de alimentare cu apă și canalizare existente). Este de așteptat ca toate contractele să fie semnate până la depunerea următoarei cereri de plată.

Concluzie

Jalonul este în întârziere. Nu reprezintă risc pentru următoare cerere de plată.

66 C4 – R1 Intrarea în vigoare a legislației privind siguranța rutieră – legislația privind monitorizarea, asigurarea respectării și sancțiunile aplicabile pentru încălcarea normele de siguranță rutieră

Responsabil: Ministerul Transporturilor și Infrastructurii

Scurtă descriere

Jalonul prevede introducerea unor modificări legislative pentru promovarea siguranței rutiere, printre care: sancțiuni mai aspre pentru încălcarea legii; monitorizarea încălcărilor legislației rutiere prin mijloace automate (camere video, senzori); reducerea limitelor de viteză în anumite zone sau drumuri în funcție de datele privind accidentele. Obiectivul general al reformei vizează reducerea până în 2030 cu 50 % a deceselor în accidente rutiere față de nivelurile din 2019.

Analiza noastră

Proiect de Lege privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier a trecut de Parlament în data de 13 decembrie și promulgată de președinte cu două zile înainte de finalul anului. Noua lege implementează, printre altele, sistemul e-SIGUR de monitorizare a traficului cu radare fixe, sistem care are termen de implementare următorii doi ani.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

 72 C4 – I1 Semnarea contractelor pentru 50 % din lucrările legate de modernizarea și reînnoirea infrastructurii feroviare

Responsabil: Ministerul Transporturilor și Infrastructurii

Scurtă descriere

Ținta se referă la atribuirea contractelor cu firmele/asocierile câștigătoare pentru 50% din lucrările de construcție și supraveghere a căilor ferate. Aici sunt incluse lucrări precum modernizarea și electrificarea unor linii de cale ferată, lucrări de reînnoire a infrastructurii sau proiecte de tip „quick wins” pentru eliminarea restricțiilor și a limitărilor de viteză. Bugetul total al investiției este de 3,48 miliarde euro.

Analiza noastră

Ministerul Transporturilor a reușit să semneze contracte în valoare financiară de peste 50% din totalul alocării pentru investiția în feroviar din PNRR. Cele mai importante contracte semnate sunt legate de tronsonul Arad – Timișoara – Caransebeș (155 km, total finanțare 1,49 miliarde euro) cu două loturi din patru atribuite (proiectare și execuție), tronsonul Cluj-Napoca – Episcopia Bihor (160 de kilometri, total finanțare 1,49 miliarde euro) cu trei din patru loturi semnate (proiectare și execuție).

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit

 79 C4 – R2 Selectarea și numirea membrilor consiliului de administrație al C.N.A.I.R., C.N.I.R, C.F.R., Metrorex, C.F.R. Călători

Responsabil: Ministerul Transporturilor și Infrastructurii

Scurtă descriere

Selectarea și numirea membrilor consiliilor de administrație ale companiilor de stat din sectorul transporturilor (C.N.A.I.R., C.N.I.R, C.F.R., Metrorex, C.F.R. Călători) pe baza unei proceduri transparente și concurențiale, cu o durată a mandatului de 4 ani pentru a asigura implementarea unor planuri de eficientizare pe durată medie și lungă și pe baza unor indicatori de performanță.

Analiza noastră

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a contractat consultanță pentru selectarea candidaților și elaborarea procedurii, au fost selectați candidații, pe masa ministerului se află o lista scurtă cu candidații dar aceștia nu au fost desemnați până la termenul limită de 31 decembrie 2022.

Concluzie

Jalonul este în întârziere. Riscul pentru următoare cerere de plată este legat de dorința actualei coaliții de a trage de timp pentru a menține în continuare numiri din pix în aceste CA-uri. Numirile se pot face foarte curând – Ministerul Transporturilor trebuie să facă doar selecția finală – dacă există voință.

 86 C4 – I4 Semnarea contractelor pentru 50 % din lucrări, în urma unor licitații deschise și concurențiale, și obținerea autorizațiilor relevante

Responsabil: Ministerul Transporturilor și Infrastructurii

Scurtă descriere

Semnarea a cel puțin unul dintre contractele dintre Ministerul Transporturilor și Primăria Municipiului Cluj-Napoca și societățile câștigătoare pentru liniile de metrou  M4 București: secțiunea Gara de Nord – Filaret (6 stații), lungime 5,2 km și M1 Cluj-Napoca: SF. Maria – Europa Unită (9 stații), lungime 7,5 km.

Analiza noastră

Unul dintre jaloanele a cărui îndeplinire a devenit evident dificilă încă de la începutul anului trecut.

La Cluj, licitația a fost deschisă la începutul anului dar ulterior suspendată. Unul dintre motive a fost creșterea abruptă a prețurilor materialelor de construcții, fapt ce a dus la lipsa ofertelor. A fost nevoie de un HG pentru actualizării indicatorilor tehnico-economici ai investiției iar licitația a fost reluată în luna octombrie. În prezent există depuse oferte iar Ministerul Transporturilor mizează pe semnarea contractului în următoarele două luni pentru a închide jalonul în timp util pentru depunerea următoarei cereri de plată.

În cazul M4 București, lucrurile sunt mult mai complicate. Proiectul este mult întârziat, inclusiv prin lipsa unor avize esențiale, iar un raport din septembrie al Corpul de Control al Ministerului Transporturilor arată că, deşi METROREX SA a beneficiat de fondurile necesare pentru a avea un proiect ”matur”, nu va reuși să respecte termenele din PNRR (inclus aici semnarea contractului și execuția). Ministrul Transporturilor a vehiculat în repetate rânduri ideea înlocuirii proiectului M4 cu M6 (magistrala spre Aeroportul Otopeni), însă acest lucru presupune o modificare a PNRR și o cerere oficială către Comisia Europeană. Momentan, potrivit Ministerului Transporturilor, nu a existat decât o informare a oficialilor de la Bruxelles legată de această posibilitate.

Concluzie

Jalonul este în întârziere. Reprezintă risc ridicat pentru următoarea cerere de plată.

90 C5 – R1 Intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului legislativ existent privind programul național multianual privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe

Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Scurtă descriere

Modificările aduse programului național multianual de îmbunătățire a performanței energetice a clădirilor rezidențiale vor crește obiectivele renovărilor energetice, ducând la economii de energie primară de cel puțin 30 % și de până la 60 % pentru clădirile rezidențiale. Acest lucru se va realiza inclusiv prin stabilirea unei liste actualizate de cheltuieli pentru renovările moderate sau aprofundate care vor fi eligibile pentru sprijin.

Analiza noastră

Modificările legislative au fost adoptate de Parlament în noimebrie 2022 și legea publicată în Monitorul Oficial pe 7 noimebrie.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

91 C5 – R1 Cadrul tehnic de reglementare privind investițiile pentru tranziția către clădiri verzi și digitale este operațional

Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Scurtă descriere

Cadrul tehnic de reglementare va include îndrumări cu privire la punerea în aplicare tehnică a cerințelor privind nZEB și va stabili standarde pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor istorice fără a le afecta valoarea arhitecturală și istorică.

Analiza noastră

Cele două ghiduri au fost emise și publicate în Monitorul Oficial.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

93 C5 – R2 Adoptarea și punerea în aplicare a Strategiei de reducere a riscului seismic pentru reabilitarea seismică a parcului imobiliar existent

Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Scurtă descriere

Strategia va defini criteriile de prioritizare a investițiilor în reducerea riscului seismic în cazul parcului imobiliar existent, pe baza nivelului de risc seismic pentru clădiri și comunități și a beneficiilor acțiunilor de reducere a riscurilor. Introducerea unei metodologii de evaluare vizuală rapidă ca etapă de evaluare de nivel 2 a riscului seismic va contribui la reducerea timpului necesar pentru finalizarea efectivă a prioritizării intervențiilor privind parcul imobiliar pe baza datelor referitoare la vulnerabilitate de la câțiva ani la câteva luni. Aceasta va lua în considerare măsurile propuse în Strategia de renovare pe termen lung, prin elaborarea unui ghid de intervenții integrate obligatoriu.

Analiza noastră

MDLPA a publicat Ghidul pentru realizarea de lucrări de intervenții integrate la clădirile rezidențiale multifamiliale și la clădirile publice, a fost publicată Metodologia de evaluare vizuală rapidă a clădirilor și a fost publicată în Monitorul Oficial Strategia de reducere a riscului seismic.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

94 C5 – R2 Intrarea în vigoare a noii legi privind reducerea riscului seismic al clădirilor

Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Scurtă descriere

Intrarea în vigoare a noii legi privind reducerea riscului seismic al clădirilor. Legea va acoperi, printre altele, următoarele acțiuni: va introduce pe lista cheltuielilor eligibile cheltuielile cu diferitele tipuri eligibile de lucrări necesare pentru creșterea performanței energetice, pe lângă clădirile rezidențiale multifamiliale, va extinde programul și la clădirile publice;

Analiza noastră

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial în luna iulie a anului trecut, normele metodologice sunt și ele, la rândul lor, publicate în noiembrie.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

99 C5 – I1  Semnarea contractelor de renovare și renovare integrată în vederea asigurării eficienței energetice (consolidare seismică și eficiență energetică) pentru clădiri rezidențiale

Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Scurtă descriere

Semnarea contractelor de renovare ce vizează asigurarea eficienței energetice și de renovare integrată (consolidare seismică și eficiență energetică) în vederea asigurării tranziției către clădiri verzi și reziliente (clădiri rezidențiale) se va efectua în conformitate cu condițiile prevăzute în jaloanele 95 și 97.

Analiza noastră

Lansarea apelurilor și evaluarea proiectelor s-a desfășurat în termen, contractele se semnează. Chiar dacă au mai rămas contracte de semnat și pentru începutul lunii ianuarie, MDLPA are capacitatea administrativă de a încheia în timp util acest jalon. Considerăm pe aceste considerente jalonul realizat.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

100 C5 – I1 Semnarea contractelor de renovare și renovare integrată în vederea asigurării eficienței energetice (consolidare seismică și eficiență energetică) pentru clădiri publice

Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Scurtă descriere

Semnarea contractelor de renovare ce vizează asigurarea eficienței energetice și de renovare integrată (consolidare seismică și eficiență energetică) în vederea asigurării tranziției către clădiri verzi și reziliente (clădiri publice) se va efectua în conformitate cu condițiile prevăzute în jaloanele 96 și 98.

Analiza noastră

Idem jalonul 99.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

 115 C6 – R1 Scoaterea din operare a capacității de producție a energiei electrice pe bază de lignit

Responsabil: Ministerul Energiei

Scurtă descriere

A fost dezafectată o capacitate instalată totală de producție de energie electrică pe bază de cărbune și lignit de 2 355 MW.

Analiza noastră

Situația acestui jalon este complicată în actualul context internațional, al crizei energetice provocate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Guvernul a prevăzut închiderea unor capacități de producție, a revenit ulterior cu un proiect de hotărâre de amânare a închiderii grupurilor energetice care funcționează pe lignit din cadrul Complexului Energetic Oltenia. PNRR și Mecanismul de Redresare și Reziliență au fost gândite și făcute înainte de declanșarea războiului din Ucraina. Nu doar România are dificultăți în implementarea țintelor de decarbonare în actualul context iar Comisia cunoaște acest lucru. Situația acestei măsuri se va decide în discuțiile de la Bruxelles.

Prin OUG 108/2022, actualizat prin OUG 175/2022, Guvernul și-a asumat ca până la finalul anului 2022 să scoată din producție 660MW capacități de producție a energiei electrice pe baza de lignit. În prezent, se produce energie electrică pe bază de lignit la CE Oltenia, existând în stare de funcționare 7 grupuri energetice, fiecare de câte 330MW putere instalată. Scoaterea din productie a unei capacitati de 660MW, înseamnă scoaterea din producție a două grupuri. Vom reveni cu o analiză detaliată pe această temă.

Concluzie

Jalonul este blocat. Rezolvarea lui depinde în principal de poziția Comisiei Europene.

 121 C6 – R2 Îmbunătățirea guvernanței corporative a întreprinderilor de stat din sectorul energetic

Responsabil: Ministerul Energiei

Scurtă descriere

Selecția și numirea membrilor consiliilor de administrație și/sau de supraveghere ale tuturor întreprinderilor naționale de stat aflate în subordinea Ministerului Energiei (de exemplu, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica) pe baza unei proceduri transparente și competitive pentru un mandat de 4 ani, sistemul de remunerare fiind bazat pe obiective cantitative și calitative legate de performanța financiară (cum ar fi veniturile și rentabilitatea, implicarea bugetului de stat) și de performanța serviciilor (de exemplu, pe baza unui sondaj reprezentativ privind satisfacția clienților realizat de un organism independent).

Analiza noastră

Ministerul Energiei abia a început, în luna decembrie, să caute consultanță pentru procesul de recrutare a candidaților de la Hidroelectrica. La finalul lunii decembrie au fost publicate anunțurile de selecție pentru celelalte CA-uri.

Concluzie

Jalonul este în întârziere. Risc major pentru următoarea cerere de plată.

 127 C6 – R5 Intrarea în vigoare a cadrului legislativ care introduce măsuri de facilitare a investițiilor în eficiența energetică în industrie

Responsabil: Ministerul Energiei

Scurtă descriere

Intrarea în vigoare a cadrului legislativ care introduce măsuri de facilitare a investițiilor în eficiența energetică în industrie Se vor elimina obstacolele din calea contractelor de performanță energetică, se va introduce supravegherea pieței și aplicarea standardelor privind eficiența energetică pentru a asigura conformitatea produselor cu standardele de proiectare ecologică, se vor introduce noi standarde pentru instrumentele financiare verzi.

Analiza noastră

Ministerul nu a prezentat încă un proiect de lege.

Concluzie

Jalonul este în întârziere. Risc ridicat pentru următoarea cerere de plată.

 151 C7 – R3 Intrarea în vigoare a Legii privind apărarea și securitatea cibernetică a României

Responsabil: MCID/Centrul Național Cyberint – SRI

Scurtă descriere

Legea privind apărarea și securitatea cibernetică a România va stabili cadrul juridic și instituțional pentru organizarea și desfășurarea activităților din domeniul securității cibernetice și al apărării cibernetice, mecanismele de cooperare și răspunsurile instituțiilor în domeniile în cauză.

Analiza noastră

Parlamentul a adoptat, pe 21 decembrie 2022, Legea privind securitatea şi apărarea cibernetică a României. Curtea Constituțională are pe rol două sesizări, inclusiv una din partea instituției Avocatului Poporului. Proiectul adoptat de parlament, fără o dezbatere reală precedentă, este criticat inclusiv de societatea civilă cât și de organizații profesionale pentru faptul că acesta creează posibilități pentru abuzuri și intimidări.

Concluzie

Jalonul este în întârziere. Risc major pentru următoarea cerere de plată.

 192 C8 – R1 Contribuabili persoane juridice înrolați suplimentar în SPV

Responsabil: Ministerul Finanțelor

Scurtă descriere

Cel puțin alți 500.000 de contribuabili persoane juridice s-au înrolat în SPV comparativ cu 509 679 la începutul lunii aprilie 2021, rezultând un total de 1.009.679 înregistrări. Astfel, SPV acoperă 90 % din numărul total de contribuabili mari (conform noii definiții care va fi disponibilă imediat după aprobarea modificării cadrului juridic respectiv), reprezentând cel puțin 90 % din baza impozabilă a contribuabililor mari.

Analiza noastră

Numărul persoane juridice și alte entități înregistrate în SPV a crescut, la jumătatea anului, la 951.579, cu 24.039 mai multe față de sfârșitul lunii mai 2022, conform datelor din raportului de activitate furnizate de ANAF în Raportul de Activitate. Ținta din jalon a fost atinsă în luna decembrie a anului trecut, 1.090.494 de înregistrări la data la 15 decembrie, potrivit datelor furnizate de MInisterul de Finanțe.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

 193 C8 – R1 Intrarea în vigoare a cadrului juridic aplicabil care definește criteriile de risc pentru clasificarea contribuabililor

Responsabil: Ministerul Finanțelor

Scurtă descriere

Definirea criteriilor de risc se face în funcție de principalele categorii de riscuri de nerespectare a obligațiilor fiscale, și anume: riscurile legate de înregistrarea fiscală; depunerea declarațiilor; nivelul declarației; plata. Aceste definiții vor fi utilizate în sistemul de administrare a riscului fiscale pe baza claselor de risc fiscal, în care măsurile de administrare fiscală și de control fiscale vor fi adaptate în funcție de riscul fiscale aferent fiecărei clase de contribuabili.

Criteriile de risc iau în considerare standarde internaționale.

Analiza noastră

Ordinul a fost finalizat în noiembrie 2022 și apoi publicat în Monitorul Oficial. Elaborarea acestei liste care definește criteriile de risc pentru clasificarea contribuabililor era prevăzută și prevederile Codului Fiscal din 2019, cu termen de implementare 90 de zile, dar nepus în aplicare până acum. Criteriile de risc enumerate în Ordin nu sunt definite clar și nu specifică alte elemente de încadrare în funcție de segmentarea contribuabililor în funcție de diferite variabile precum sector de activitate, istoric de contribuabil, dimensiune afacere etc.

Concluzie

Considerăm jalonul îndeplinit din punct de vedere formal. Există un risc ca jalonul să necesite îmbunătățiri pe formă.

 194 C8 – R1 Intrarea în vigoare a cadrului legal incident domeniului de activitate al structurilor de control fiscal

Responsabil: Ministerul Finanțelor

Scurtă descriere

Noua lege va stabili/revizui atribuțiile autorităților fiscale (organe de inspecție fiscală, organisme de control antifraudă și organisme responsabile cu verificarea situației fiscale personale), cu scopul de a consolida capacitatea instituțională a structurilor de control fiscal, de a preveni frauda fiscală și evaziunea fiscală naționale și transfrontaliere prin identificarea timpurie și punctuală a riscurilor fiscale majore.

ANAF va revizui cadrul instituțional și juridic al activităților desfășurate de structurile de control. În lumina concluziilor și a rezultatelor acestei analize, se va finaliza revizuirea cadrului juridic al organelor de inspecție fiscală.

Analiza noastră

Modificările legislative au fost efectuate prin Ordonanță de Urgență, publicată în Monitorul Oficial în 29 decembrie 2022.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

199 C8 – R3 Intrarea în vigoare a cadrului de reglementare modificat pentru a asigura planificarea bugetară multianuală pentru proiectele semnificative de investiții publice și efectuarea unei evaluări ex-post a analizei cheltuielilor de către Consiliul Fiscal

Responsabil: Ministerul Finanțelor

Scurtă descriere

Noul cadru legislativ va aduce modificări legislației în vigoare, inclusiv Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul stabilirii de criterii şi condiţii pentru construcţia bugetară privind proiectele semnificative de investiţii multianuale, în special cheltuielile privind proiectele de investiţii semnificative, astfel încât să fie asigurată finanţarea până la finalizarea acestora.

Analiza noastră

Ministerul de Finanțe nu a înaintat până la termenul de 31 decembrie propunerile de modificări legislative. Aceste sunt încă în lucru la minister.

Concluzie

Jalonul este în întârziere. Risc moderat pentru depunerea cererii de plată.

 205 C8 – R4 Analiza sistemului fiscal al României cu scopul de a formula recomandări pentru a se asigura faptul că sistemul fiscal contribuie la promovarea și menținerea unei creșteri economice sustenabile

Responsabil: Ministerul Finanțelor

Scurtă descriere

Ministerul Finanțelor va efectua, cu sprijinul asistenței tehnice, al serviciilor de consiliere și de consultanță, o analiză a modului în care poate fi îmbunătățită structura sistemului fiscal/legislației fiscale din România astfel încât sistemul fiscal să contribuie la promovarea și menținerea unei creșteri economice durabile.

Analiza și recomandările vor fi publicate de Ministerul Finanțelor.

Analiza noastră

Ministerul a contractat asistență tehnică, documentul este în lucru dar nu a fost finalizat și publicat la termenul din PNRR.

Concluzie

Jalonul este în întârziere. Risc moderat pentru depunerea cererii de plată.

 206 C8 – R4 Intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului fiscal care reduc treptat domeniul de aplicare al regimului fiscal special aplicabil microintreprinderilor

Responsabil: Ministerul Finanțelor

Scurtă descriere

Noua lege va modifica Codul Fiscal în vederea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi. Reducerea dispozițiilor speciale începe în T1 2023 și se finalizează până în T4 2024.

Analiza noastră

Modificările aduse Codului Fiscal au fost operate prin Legea 370 din 20 decembrie 2022 care aprobă Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

 215 C8 – R6 Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale

Responsabil: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Scurtă descriere

Jalonul din PNRR prevede ca noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale și le va alinia la principiul contributivității. Vor trebui totodată respectate următoarele principii:

  • Nu se vor crea noi categorii de pensii speciale, iar categoriile actuale vor fi raționalizate.
  • Pensiile speciale se calculează în prezent pe baza principiului contributivității, a vechimii în profesie și a reajustării procentului legat de veniturile obținute. Perioada minimă de cotizare este similară cu cea aplicată în fondul public de pensii.
  • Protecția deciziilor Curții Constituționale se va referi numai la pensiile magistraților, nu și la alte categorii, și se va referi numai la limitele explicite din argumentele Curții.
  • Nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare.

Analiza noastră

După o lungă așteptare la nivelul societății pentru o amplă dezbatere pe marginea primei reforme majore prevăzute de PNRR, Ministerul Muncii a venit cu un Proiect de Lege aprobat pe repede-înainte în ședința de guvern din 28 decembrie. Proiectul, care se află acum la Senat, nu se atinge de pensiile speciale aflate în plată și nici nu le aduce în linie cu contributivitatea pe cele viitoare. Majoritatea cerințelor din PNRR nu sunt rezolvate. În forma actuală, vorbim mai degrabă de o Lege de salvare a pensiilor speciale.

Concluzie

Jalonu este blocat dacă proiectul de lege nu va fi modificat în Parlament în concordanță cu prevederile din PNRR. Finalul trimestrului patru din 2022 era termenul limită pentru intrarea în vigoare a legii. Reprezintă un risc major pentru următoarea cerere de plată dar ultimul cuvânt îl vor avea oficialii de la Bruxelles.

 221 C8 – I2 Numărul de case de marcat conectate la sistemul informatic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală

Responsabil: Ministerul Finanțelor

Scurtă descriere

Cel puțin 600.000 de case de marcat vor fi conectate la sistemul electronic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Această investiție va contribui la reducerea deficitului de încasare a TVA.

Analiza noastră

În luna decembrie, numărul caselor de marcar conectate la sistemul electronic al ANAF a ajuns la 642.329.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

 222 C8 – I2 Ponderea numărului de desk-audituri raportată la numărul total de audituri efectuate de administrația fiscală – 30%

Responsabil: Ministerul Finanțelor

Scurtă descriere

Ponderea auditurilor documentare în totalul auditurilor efectuate va crește la 30 % până în T4 2022 (de la nivelul actual, adică zero). Această țintă face parte din reforma care vizează transferarea acțiunilor de inspecție de la structurile de control fizice la cele digitale.

Analiza noastră

Cifrele Ministerului de Finanțe arătau că, la finalul lunii octombrie, ponderea acțiunilor de desk audit în total acțiuni de control fiscal era de 39,47%. Procentul final poate fi influențat de rezultatele din ultimele două luni dar situația de la finalul lui octombrie este încurajatoare.

Concluzie

Vom considera jalonul îndeplinit.

 230 C8 – I4 Infrastructură hardware și software modernizată (Implementarea vămii electronice)

Responsabil: Ministerul Finanțelor

Scurtă descriere

Infrastructura software și hardware modernizată. Aceste proiecte se referă la infrastructura IT, prin investiții în infrastructura software și hardware, care oferă sprijinul necesar pentru funcționarea generală a sistemului informatic vamal.

Analiza noastră

Au fost semnate șase contracte de achiziții (harware+software).

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

 243 C9 – R1 Intrarea în vigoare a legii „Licenței industriale unice”

Stadiu:

Responsabil: Ministerul Economiei

Scurtă descriere

Legea licenței industriale unice va asigura, printre altele, o reorganizare a procedurilor necesare pentru obținerea licențelor industriale, integrarea licențelor sectoriale existente într-o singură procedură simplificată, eliminarea controalelor duble și a cerințelor inutile de reînnoire a licențelor, implementarea deplină a unui punct de contact unic electronic.

Analiza noastră

Guvenul a adoptat prin Ordonanță de Urgență Legea licentei industriale unice în octombrie, Legea de aprobare nu a fost încă adoptată de Parlament.

Concluzie

Jalonul este în întârziere. Risc moderat pentru următoarea cerere de plată.

267 C9 – I4 Entități selectate pentru a participa sau a se asocia la proiect

Responsabil: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Scurtă descriere

Cel puțin 10 entități vor fi selectate pentru a participa sau a se asocia la proiectul multinațional – Procesoare cu consum redus de energie și cipuri semiconductoare Se preconizează că proiectul multinațional va fi executat în principal prin participarea sau asocierea la un proiect important de interes european comun.

Analiza noastră

Procesul de selecție nu s-a încheiat până la finalul T4 2022.

Concluzie

Jalonul este în întârziere. Prezintă risc moderat pentru următoarea cerere de plată.

 268 C9 – I4 Entități din consorțiile care participă la cererile de proiecte ale Întreprinderii Comune Tehnologii Digitale Esențiale (KDT JU)

Responsabil: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Scurtă descriere

Cel puțin 3 entități din consorții vor participa la cererile de proiecte ale Întreprinderii Comune Tehnologii Digitale Esențiale (KDT JU). Participanții la proiectul multinațional privind procesoarele cu consum redus de putere și cipurile semiconductoare contribuie, într-un context multinațional, la crearea de capacități în domeniul în care întreprinderea comună KDT JU lansează cereri de propuneri de proiecte. Activitățile celor două mecanisme sunt complementare.

Analiza noastră

Propunerile au fost evaluate și selectate.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

278 C9 – R5 Intrarea în vigoare a unei legi încurajează, facilitează și reglementează integrarea voluntară și funcțională și fuzionarea instituțiilor de cercetare din România

Responsabil: Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Scurtă descriere

Legea va intra în vigoare pentru a aborda problema gradului ridicat de fragmentare a sistemului de cercetare din România. Acest lucru va încuraja, facilita și reglementa integrarea instituțiilor de cercetare. Cadrul legislativ va ține seama de recomandările mecanismului de sprijinire a politicilor din cadrul programului Orizont Europa pentru perioada 2021-2022 și va include o evaluare externă periodică (adică o dată la 5 ani) a tuturor institutelor de cercetare și dezvoltare din România, inclusiv a celor de la nivel universitar, pe baza standardelor internaționale.

Analiza noastră

Legea a fost adoptată de Parlament pe 20 decembrie și a fost promulgată în ianuarie 2023.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

 280 C9 – I5 Instituirea a 5 centre de competență

Stadiu:

Responsabil: Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Scurtă descriere

Pentru a aborda fragmentarea tematică a organizațiilor de cercetare, dezvoltare și inovare, se va organiza o cerere de propuneri competitive pentru selectarea a 5 proiecte complexe de cercetare, dezvoltare și inovare. Schema de finanțare se numește „Centrul de competențe”. Pe baza propunerilor de proiecte depuse în urma cererii de propuneri competitive, deschise și transparente organizate de Ministerul Cercetării, Digitalizării și Inovării, se vor înființa 5 centre de competență, câte unul pentru fiecare misiune Orizont. Scopul este de a implementa misiunile Orizont Europa la nivel național în mod coordonat și de a aborda problema fragmentării tematice.

Analiza noastră

Ministerul a semnat contractele de finanțare, alocarea bugetară a permis chiar finanțarea a șase centre.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

288 C10 – R1 Intrarea în vigoare a legislației în domeniul mobilității urbane durabile

Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Scurtă descriere

Legislația privind mobilitatea urbană durabilă va cuprinde măsuri de stimulare a reînnoirii parcului de vehicule destinate transportului public cu vehicule nepoluante și măsuri de asigurare a unor standarde minime de calitate la nivel național și a accesului la transportul public, dispoziții care să oblige localitățile urbane să stabilească zone cu emisii scăzute, benzi preferențiale (inclusiv benzi de autobuz) pentru un transport public curat, măsuri de reducere a riscurilor pentru siguranța rutieră la nivel urban și măsuri care să permită limitarea spațiului pentru autoturismele private și punerea în aplicare și monitorizarea politicilor de parcare la nivel local, măsuri care să permită dezvoltarea infrastructurii pentru a încuraja utilizarea transportului public, a bicicletelor și mersul pe jos în condiții de siguranță și securitate etc.

Analiza noastră

MDLPA a inițat în Guvern Legea mobilității urbane durabile, aceasta este în prezent încă în Parlament. Pe 10 ianuarie a fost făcută din partea Guvernului o solicitare de procedura de urgență.

Concluzie

Jalonul este în întârziere. Nu reprezintă risc major pentru cererea de plată.

 289 C10 – R1 Intrarea în vigoare a ordinului de ministru privind instituirea unei structuri care să acorde asistență tehnică pentru elaborarea de planuri de mobilitate urbană durabilă (PMUD) și actualizarea PMUD instituite și operațional

Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Scurtă descriere

Se va înființa un organism național sub supravegherea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și în coordonare cu ministerele de linie, care va fi responsabil cu sprijinirea orașelor în elaborarea planurilor de mobilitate urbană durabilă, precum și cu evaluarea și verificarea calității PMUD.

Analiza noastră

Ordinul de ministru a fost emis și publicat în Monitorul Oficial.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

 294 C10 – I1 Semnarea de contracte pentru reînnoirea parcurilor de vehicule de transport public (achiziționarea de vehicule nepoluante)

Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Scurtă descriere

Se va acorda prioritate investițiilor realizate în zone urbane sau rurale funcționale.

Apelul va include, printre altele, următoarele specificații: alinierea obligatorie a investițiilor la planul de mobilitate urbană durabilă/planul integrat de dezvoltare durabilă/planul urbanistic general aprobat sau în curs de elaborare, asigurarea acoperirii cu servicii de mobilitate în zona funcțională și periurbană. Asigurarea prioritizării și promovării transportului public în traficul local prin planificarea benzilor preferențiale și a benzilor de autobuz pe arterele cele mai frecventate/aglomerate.

Analiza noastră

Idem jalonul 99.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

 298 C10 – I1 Semnarea contractelor pentru furnizarea STI/alte infrastructuri TIC în cadrul Măsurii Mobilitate urbană durabilă

Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Scurtă descriere

Se finanțează, printre altele, soluții integrate de parcare inteligentă , centre de control al traficului, sisteme de avertizare privind adaptarea vitezei, sisteme de semaforizare interconectate, sisteme de cântărire în mișcare, planificator de călătorii pentru transportul public, sisteme integrate de informare a pasagerilor sau alte soluții inteligente necesare administrațiilor publice (rețea de electricitate inteligentă, automatizarea sistemelor de irigații pentru spațiile verzi, sisteme de monitorizare în timp real a stării infrastructurii etc).

Analiza noastră

Apelurile au fost lansate, perioada de depunere a proiectelor s-a încheiat, contractele se semnează în continuare, întârzierea poate fi explicată și prin numărul mare de contracte, de ordinul sutelor.

Concluzie

Considerăm jalonul îndeplinit.

 301 C10 – I1 Semnarea contractelor pentru construirea de puncte de încărcare pentru vehicule electrice

Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Scurtă descriere

Până în 2026, municipiile reședință de județ (inclusiv fiecare sector din București) vor asigura, fiecare, dezvoltarea a minimum 40 de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice accesibile publicului/unității administrativ-teritoriale.

Analiza noastră

Idem jalonul 99.

Concluzie

Considerăm jalonul îndeplinit.

 

304 C10 – I1 Semnarea contractelor de investiții în infrastructura pentru biciclete la nivel local/metropolita

Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Scurtă descriere

Beneficiarii vor fi selectați prin intermediul unei cereri de propuneri deschise și transparente, care va include, printre altele, următoarele specificații:

Alinierea obligatorie a investițiilor la planul de mobilitate urbană durabilă/planul integrat de dezvoltare durabilă/planul urbanistic general aprobat sau în curs de elaborare;

Proiectele trebuie să prevadă asigurarea unor benzi preferențiale pentru transportul public curat pentru drumurile publice care au cel puțin trei benzi pe sens (condiție valabilă numai pentru unitățile administrativ-teritoriale cu drumuri publice care au cel puțin trei benzi pe sens).

Analiza noastră

Idem jalonul 99, chiar dacă procesul de evaluare nu a fost încheiat la finalul lunii decembrie.

Concluzie

Considerăm jalonul îndeplinit.

  308 C10 – R2 Intrarea în vigoare a hotărârii de guvern de instituire a cadrului politicii urbane a României

Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Scurtă descriere

Hotărârea de guvern va defini rolurile și responsabilitățile autorităților publice de la nivel național și local pentru punerea în aplicare a politicii urbane a României, va integra principiile dezvoltării durabile, inclusiv prin punerea în aplicare a soluțiilor bazate pe natură, în documentele de urbanism, va stabili un mecanism de finanțare stabil și previzibil pentru punerea în aplicare a politicii urbane, va încuraja cooperarea locală prin stimularea proiectelor de dezvoltare urbană durabilă propuse la nivelul zonelor urbane funcționale și aliniate la planurile de dezvoltare urbană integrată durabilă.

Analiza noastră

Guvernul a aprobat, în ședința din 28 decembrie, Strategia Națională de Dezvoltare Urbană Integrată pentru Orașe Reziliente, Verzi, Incluzive și Competitive 2022-2035 (Politica Urbană a României).

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

310 C10 – R3 Intrarea în vigoare a actului legislativ de modificare a Codului administrativ și de instituire a unor consorții administrative în unitățile administrativ-teritoriale rurale sau predominant rurale învecinate, existente ca zone rurale funcționale

Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Scurtă descriere

Modificările Codului administrativ vor institui consorții administrative în zonele rurale funcționale [astfel cum sunt definite în conformitate cu metodologia gradului de urbanizare (DEGURBA)] care prezintă un anumit grad de integrare economică și socială și/sau se confruntă cu provocări și oportunități similare pentru dezvoltarea lor (de exemplu, proximitatea față de resursele naturale comune, expunerea la aceleași șocuri structurale). Modificările legislative vor defini regimul juridic și responsabilitățile consorțiilor administrative.

Analiza noastră

Legea 375/2022 privind pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgentă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ a fost promulgată pe 23 decembrie.
Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

317 C10 – I2 Semnarea tuturor contractelor de achiziții publice pentru construirea de locuințe pentru tinerii care provin din comunități și grupuri vulnerabile și pentru specialiști din sănătate și învățământ din zonele urbane sau rurale

Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Scurtă descriere

Schema de finanțare a granturilor va fi elaborată pe baza dispozițiilor Strategiei naționale a locuirii și ale planului de acțiune, în conformitate cu specificațiile jalonului 312. Schema de finanțare va fi deschisă tuturor unităților administrativ-teritoriale/zonelor metropolitane/consorțiilor administrative și va respecta următoarele specificații obligatorii:

locuințele pentru tineret: tinerii beneficiari trebuie să îndeplinească, printre altele, cumulativ, condițiile de a proveni dintr-o comunitate/grup vulnerabil, de a avea vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani și un venit per membru de familie sub salariul mediu lunar per economie;

unitățile locative pentru specialiștii din sănătate și învățământ: investiția se va realiza în corelație cu investițiile în componentele Educație, Sănătate (de exemplu, dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești), cu programele operaționale (2014-2020 și 2021­2027) sau cu alte programe.

Analiza noastră

Proiectele au fost depuse și se lucrează la evaluare, semnarea contractelor se derulează mai greu decât în cazul celorlaltor apeluri lansate de MDLPA prin PNRR.

Concluzie

Jalonul este în întârziere, cu risc scăzut pentru viitoarea cerere de plată.

320 C10 – I3 Semnarea contractelor pentru renovarea moderată a clădirilor publice

Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Scurtă descriere

Pentru finanțare sunt eligibile numai clădirile publice al căror scop este furnizarea de servicii publice locale (de exemplu, clădirile primăriei, clădirile pentru servicii sociale). Proiectele de modernizare moderată vor duce la o reducere cu 30 % a necesarului de energie primară, astfel cum o demonstrează certificatele de performanță energetică.

Analiza noastră

Idem jalonul 99.

Concluzie

Considerăm jalonul îndeplinit.

323 C10 – I4 Semnarea contractelor pentru elaborarea/actualizarea documentelor de amenajare a teritoriului și de urbanism și a planurilor de mobilitate urbană durabilă

Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Scurtă descriere

Se finanțează elaborarea/actualizarea planurilor de amenajare a teritoriului, de planificare urbană și de mobilitate urbană durabilă. Redactarea/actualizarea documentației se va realiza în format digital iar documentația de amenajare a teritoriului și urbanism va fi încărcată în Observatorul teritorial. Va fi asigurată integrarea cu platforma digitală descrisă în jalonul 316.

Analiza noastră

Au fost semnate 469 de contracte de finanțare.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

342 C11 – I4 Semnarea contractelor privind pistele pentru biciclete

Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Scurtă descriere

Semnarea contractelor pentru construirea a 3.000 km de noi piste pentru biciclete.

Analiza noastră

Idem jalonul 99.

Concluzie

Considerăm jalonul îndeplinit.

 351 C12 – R1 Intrarea în vigoare a ordinului ministerial privind indicatorii de performanță și de calitate care urmează să fie utilizați pentru selectarea unităților medicale care vor fi finanțate din Fondul pentru calitatea serviciilor medicale

Responsabil: Ministerul Sănătății

Scurtă descriere

Ministerul Sănătății va elabora și va adopta un set de indicatori de proces, indicatori de rezultat și indicatori raportați la pacienți care urmează să fie utilizați pentru evaluarea furnizorilor de servicii medicale, precum și metodologia de selecție bazată pe performanță a unităților beneficiare. Setul de indicatori va include indicatori precum: proporția de pacienți cu evenimente adverse, îmbunătățirea pe scala durerii (scorul din scala analoagă vizuală), rata infecțiilor dobândite în spital, informații de calitate aflate la dispoziția pacienților.

Analiza noastră

Ministerul Sănătății susține că proiectul de ordin de ministru a fost trimis spre consultare Comisiei Europene pentru o analiză prealabilă adoptării. Ordinul nu a fost emis până la finalul anului 2022.

Concluzie

Jalonul este în întârziere până la intrarea în vigoare a ordinului. Nu reprezintă un risc pentru cererea de plată.

358 C12 – R3 Dezvoltarea resurselor umane din sănătate

Responsabil: Ministerul Sănătății

Scurtă descriere

Planurile de acțiune sectoriale pentru dezvoltarea resurselor umane din asistența medicală primară și comunitară, ambulatorie și de spital, precum și sănătate publică vor fi adoptate prin ordin de ministru.

Vor fi elaborate 5 planuri de acțiune individualizate, iar domeniile vizate includ formarea inițială, dezvoltarea profesională continuă, mixul de competențe, partajarea sarcinilor, transferul sarcinilor. Personalul medical vizat include medici, asistenți medicali, farmaciști, dentiști, moașe și asistenți medicali comunitari, precum și alte categorii de profesioniști din domeniul sănătății.

Analiza noastră

Idem Jalonul 351.

Concluzie

Jalonul este în întârziere până la intrarea în vigoare a ordinului. Nu reprezintă un risc pentru nota de plată.

378 C13 – R1 Intrarea în vigoare a unui act legislativ necesar pentru a preveni separarea copiilor de familie și sprijinirea familiilor vulnerabile

Responsabil: Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

Scurtă descriere

Legea va crea un cadru pentru punerea în aplicare a măsurilor (inclusiv, de exemplu, consiliere și sprijin pentru părinți și copii, centre de zi pentru copiii expuși riscului de separare de părinți, centre de zi pentru copiii cu dizabilități) astfel încât să se prevină în mod eficace separarea copilului de familie și sprijinirea familiei în ceea ce privește creșterea și îngrijirea copilului expus riscului de separare.

Analiza noastră

Proiectul de Lege privind activitatea de prevenire a separării copilului de familie a trecut de guvern pe data de 11 ianuarie 2023, merge în Parlament.

Concluzie

Jalonul este în ușoară întârziere, cu risc scăzut pentru următoarea cere de plată.

380 C13 – R2 Intrarea în vigoare a actului legislativ pentru punerea în aplicare și operaționalizarea Ghidului privind accelerarea procesului de dezinstituționalizare

Responsabil: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Scurtă descriere

Intrarea în vigoare a actului legislativ pentru punerea în aplicare și operaționalizarea Ghidului privind accelerarea procesului de dezinstituționalizare a tuturor persoanelor cu dizabilități care în prezent sunt instituționalizate, astfel încât să fie definit un „parcurs de trai independent” pentru fiecare persoană, realizat în conformitate cu principiile managementului de caz. Ghidul privind accelerarea procesului de dezinstituționalizare va fi anexat la Strategia națională, ambele fiind aprobate printr-o hotărâre a guvernului.

Actul normativ se va baza pe o cartografiere completă a situației individuale a tuturor persoanelor cu dizabilități care în prezent sunt instituționalizate în România.

Analiza noastră

Strategia naţională privind prevenirea instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități și accelerarea procesului de dezinstituționalizare, 2022-2030, a fost adptată de guvern în decembrie 2022 și publicată în Monitorul Oficial în primele zile ale acestui an.

Concluzie

Considerăm jalonul îndeplinit.

 381 C13 – R2 – Reformă – Intrarea în vigoare a legii de sprijinire a punerii în aplicare a strategiei naționale adoptate pentru prevenirea instituționalizării

Responsabil: Ministerul Muncii și Protecției Sociale


Scurtă descriere

Intrarea în vigoare a legii de sprijinire a punerii în aplicare a strategiei naționale adoptate pentru prevenirea instituționalizării, care prevede măsuri privind definirea unui „parcurs de trai independent” pentru majoritatea persoanelor cu dizabilități care sunt în prezent instituționalizate.

Analiza noastră

Legea a fost adoptată în Parlament pe 7 decembrie 2022 și promulgată de președinte la începutul anului 2023.

Concluzie

Considerăm jalonul îndeplinit.

399 C13 – R7 Intrarea în vigoare a unei legi pentru adoptarea și implementarea Strategiei naționale privind îngrijirea pe termen lung

Responsabil: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Scurtă descriere

Strategia prevede, printre altele, un mecanism de guvernanță cu responsabilități clare atribuite autorităților publice la nivel național și local și revizuirea standardelor minime de calitate.

Actul normativ se va baza pe o cartografiere completă la nivel comunitar (comunal/orășenesc/județean) a populației în vârstă potențial dependente sau în situații de risc (de exemplu, sărăcie, probleme de sănătate, izolare, grad ridicat de dependență).

Analiza noastră

Strategia, elaborată cu ajutorul Băncii Mondiale a fost adoptată de Guvern în ședința din 14 decembrie și publicată în Monitorul Oficial. Pentru revizuirea standardelor de calitate, au fost necesare modificări legislative la acte normative preexistente, care au fost operate în limitele termenului din Angajamentele Operaționale.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

424 C14 – R5 Modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală

Responsabil: Ministerul Justiției

Scurtă descriere

Modificările necesare ale Codului penal și ale Codului de procedură penală vor fi adoptate și vor intra în vigoare pentru a alinia dispozițiile Codului penal și ale Codului de procedură penală care au intrat în vigoare în 2014 la dispozițiile Constituției, în conformitate cu deciziile relevante ale Curții Constituționale naționale privind constituționalitatea modificărilor recente aduse Codului penal și Codului de procedură penală.

Analiza noastră

Proiectul de lege a fost adoptat în guvern pe 28 decembrie și momentan se află la Senat, prima cameră decizională.

Concluzie

Jalonul este în întârziere. Risc ridicat pentru următoarea cerere de plată.

439 C14 – R9 Intrarea în vigoare a legislației actualizate privind companiile de stat

Responsabil: Guvernul

Scurtă descriere

Intrarea în vigoare a Legii nr. 11/2016 modificate, eliminându-se toate excepțiile, inclusiv pentru companiile de stat de la nivel local. Aceste modificări vor (i) separa funcția de reglementare de funcția de proprietate, (ii) vor elimina orice avantaj direct sau indirect care ar putea deriva din deținerea de către stat, fie în ceea ce privește normele/reglementările pieței, finanțare, impozitare sau achiziții publice, (iii) vor garanta că orice întreprindere de stat urmărește obținerea profitabilității.

Analiza noastră

Proiectul de lege este în Parlament, vezi jalonul 440.

Concluzie

Jalonul este în întârziere. Risc ridicat pentru următoarea cerere de plată.

440 C14 – R9 Operaționalizarea grupului operativ din cadrul Centrului Guvernului pentru coordonarea și monitorizarea politicilor de guvernanță corporativă

Responsabil: Guvernul

Scurtă descriere

Pe baza recomandărilor unui grup de experți independenți, se înființează un grup operativ permanent, în conformitate cu standardele OCDE de guvernanță corporativă, care devine operațional (și anume, mandatat legal și dotat cu resurse) pentru a asigura monitorizarea aplicării standardelor de guvernanță corporativă, are responsabilitatea finală de a asigura o procedură de selecție transparentă și competitivă pentru aprobarea numirii membrilor consiliului de administrație, monitorizează, evaluează, controlează și publică raportarea periodică a indicatorilor de performanță și aplică sancțiuni pentru întreprinderile de stat care nu respectă indicatorii-cheie de performanță.

Analiza noastră

Guvernul a elaborat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice care include înființarea și operaționalizarea grupului operativ – Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP). Proiectul se află momentan în Parlament.

Concluzie

Jalonul este în întârziere, acesta prevede înființarea și operaționalizarea grupului operativ permanent. Risc ridicat pentru următoarea cerere de plată.

449 C14 – I4 Intrarea în vigoare a legislației privind dialogul social, care să prevadă un dialog social și negocieri colective semnificative și oportune, în conformitate cu recomandările OIM

Responsabil: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Scurtă descriere

Intrarea în vigoare a unei noi legi privind dialogul social, negociată cu partenerii sociali. Legea va remedia deficiențele procesului de dialog social, astfel cum au fost evidențiate în recomandarea specifică de țară relevantă, și va fi în conformitate cu recomandările Organizației Internaționale a Muncii emise în aprilie 2018 și menționate în considerentul 25 din recomandările specifice de țară pentru 2020. De asemenea, legea va prevedea o revizuire a definiției sectoarelor economice ca bază pentru contractele colective la nivel de sector.

Analiza noastră

Legea privind dialogul social (367/2022) a fost adoptată de Parlament pe 23 noiembrie și promulgată pe 12 decembrie.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

453 C15 – R2 Intrarea în vigoare a Ordinului ministerial (OM) de adoptare a programului-cadru intersectorial / Intrarea în vigoare a MO care reglementează înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor complementare de educație timpurie

Responsabil: Ministerul Educației

Scurtă descriere

Ordinul ministerial comun, semnat de ministrul educației, ministrul muncii și protecției sociale, ministrul sănătății și ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, va adopta și va operaționaliza, în cursul primului an al programului, programul­ cadru intersectorial privind dezvoltarea serviciilor de educație timpurie, ca servicii unitare, incluzive și de calitate. Ordinul ministerial va cuprinde programul-cadru intersectorial, cu responsabilitățile fiecărui minister.

Un pas suplimentar va fi adoptarea până la 31 decembrie 2022 a unui ordin ministerial care să reglementeze înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor complementare de educație timpurie, în vederea pregătirii lansării schemei de granturi.

Analiza noastră

Metodologia de organizare și funcționare a serviciilor de educație timpurie complementare a fost aprobată pe 30 decembrie. Ordinul ministerial comun nu fusese publicat încă la data realizării acestui raport dar Ministerul Educației susținea că acesta este pe circuitul de avizare.

Concluzie

Considerăm jalonul în întârziere până la publicarea Ordinului ministerial. Nu reprezintă risc pentru următoare cerere de plată.

463 C15 – R3 Intrarea în vigoare a ordinului ministerial de utilizare a instrumentului MATE la nivel național

Responsabil: Ministerul Educației

Scurtă descriere

Ordinul ministerial va prevedea utilizarea modulului informatic MATE la nivel național. Modulul informatic identifică riscurile, iar programul național include unitățile educaționale cu un grad ridicat de risc de abandon școlar (rata tinerilor care nu au terminat ciclul secundar inferior și care nu sunt înscriși nici în sistemul de învățământ, nici în cel de formare), respectiv unitățile care vor primi granturi.

Analiza noastră

Ordinul privind aprobarea Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE) și a Metodologiei de implementare și utilizare a modulului informatic MATE pentru prevenirea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 30 decembrie.

Concluzie

Jalonul a fost îndeplinit.

 501 C15 – I16 Semnarea contractelor pentru o schemă de grant pentru digitalizarea Consiliului Național al Rectorilor

Responsabil: Ministerul Educației

Scurtă descriere

Granturile se vor atribui pentru digitalizarea Consiliului Național al Rectorilor (CNR). Va fi dezvoltată o platformă națională integrată pentru știri și evenimente academice.

Analiza noastră

Apelul nu a fost lansat, se așteaptă îndeplinirea unor formalități legale de către CNR.

Concluzie

Jalonul este în întârziere. Prezintă risc moderat pentru următoarea cerere de plată.