Autori: Cristian Ghinea, Marius Vasiliu, Vlad Ilina


Într-un sondaj realizat pentru USR la final de februarie, la întrebarea ”Ce părere aveți despre PNRR, este un lucru bun sau un lucru rău?”, 87% dintre români au spus că este un lucru bun.

Demonizarea PNRR nu a reușit. Mașinăria de propagandă s-a chinuit să atingă două obiective contrarii: să spună că USR e rău din cauza PNRR și în același timp guvernul PNL – PSD să se laude cu investiții din PNRR. Efectul acestei campanii a fost unul contrar. Proiectele și jaloanele din PNRR au împânzit comunicarea guvernamentală, exact acel PNRR pe care s-au chinuit să îl lege de USR.
PNRR devine o marcă în care românii au încredere. Este asta o explicație pentru schimbarea de atitudine politică a Coaliției de guvernare din ultimele două luni? S-ar putea. Dar mai este ceva: se aproprie funia de par când e vorba de bani.

După mai mult de un an de luptă retorică cu PNRR pe motiv că a fost negociat de USR, guvernul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu par să fi trecut peste punctajele de comunicare împotriva PNRR-ului făcut de USR și să realizeze adevărul simplu: fără banii din PNRR, bugetul se duce de râpă anul viitor.
Aproape zilnic se lansează noi investiții din PNRR, de care presa este plină. Primarii din toate partidele anunță noi contracte din PNRR – asta după ce PSD a promovat asumat dezinformarea că PNRR nu dă bani și autorităților locale. Ba chiar Marcel Ciolacu declara, la începutul guvernării, că va schimba PNRR pentru a include și … autoritățile locale. De fapt, PNRR-ul României este singurul Plan care are o componentă întreagă implementată de primării – și aceasta a fost o idee a noastră, a echipei USR de la MIPE și o concesie importantă obținută în timpul negocierilor cu Comisia. Este doar un exemplu de retorică politică goală care a năpădit PNRR-ul.

În ultimele două luni, după mesaje dure primite de la Comisia Europeană, s-a trecut de la retorică la panică. Ministrul MIPE, Marcel Boloș, vorbește mereu despre jaloane pe care Guvernul trebuie să le facă, ca și cum nu este ministru coordonator pe PNRR. Am spus că a aduce un birocrat să coordoneze planul de reforme al României este o idee proastă și resemnarea lui Boloș e elocventă.

Marcel Ciolacu a ajuns să declare că nu mai vrea să fie prim ministru dacă nu intră banii din PNRR – după ce el personal l-a sabotat politic. Are cumva dreptate acum când i-a venit mintea la cap: cu atâtea investiții care vor intra la plată, banii din prefinanțare (4 miliarde euro luați pentru că am făcut PNRR-ul) și din tranșa 1 (2,6 mld euro) se vor termina cândva la începutul anului viitor. Atunci vor fi uriașe șantiere în toată România și achiziții făcute, iar dacă conducta de bani nu e permanent alimentată, cheltuielile rămân pe buget și premierul Ciolacu intră în alegeri cu o criză economică autoindusă.

Absolut toate problemele ridicate de Comisia Europeană în cele două scrisori de observații trimise pe Cererea de plată numărul 2 au fost analizate anterior de noi în rapoarte regulate MonitorPNRR. Vom continua să le publicăm odată la trei luni. Acesta este un raport special, dedicat schimbărilor PNRR (la termen, la revizuirea regulată cerută de Regulament) și a clarificării modalităților de plată, care pare că va avea efect imediat asupra României.