Jalon/Țintă:

Numar secvențial:
114
Termen:
2022 T2
Stadiu implementare:
Îndeplinit
Analiză stadiu implementare:
Unul dintre jaloanele dificile ale acestui trimestru. Atunci când Comisia Europeană a instituit instrumentul NextGenerationEU și Mecanismul de Redresare și Reziliență, contextul energetic nu era afectat de conflictul din Ucraina, conflict care încă nu se întrevedea. Tocmai de aceea, asupra proiectului de lege s-a intervenit de mai multe ori, forma finală – care va fi trimisă spre consultare Comisiei Europene – fiind adoptată în ședința de guvern din ultima zi de dinaintea expirării termenului T2. Față de cerințele din PNRR, guvernul a decis să introducă în OUG o serie de prevederi care mențin unele unități de producție pe bază de cărbune în stare de conservare și care, pe o perioadă determinată, pot fi repornite în situații de urgență și criză energetică. Aici sunt incluse și exploatările miniere aferente.

Concluzie
Considerăm jalonul îndeplinit, tehnic el este îndeplinit. Subiectul energiei și al rezilienței energetice este unul care va fi discutat la nivelul întregii Uniuni Europene. România ar putea negocia chiar – și Comisia Europeană a sugerat asta – să primească fonduri suplimentare din partea de împrumuturi neaccesate de alte state pentru a finanța sectorul energetic. Este o discuție care merită avută și una care are sens, dacă este să vorbim despre “renegocierea PNRR”.
Indicatori implementare:
Dispoziție legală care indică intrarea în vigoare a actului normativ
Descriere:
Până în al doilea trimestru al anului 2022, va intra în vigoare o lege privind decarbonizarea (și legislația secundară aferentă), care va prevedea un calendar până în 2032 pentru:
– Dezafectarea capacității totale de producție de energie electrică instalată pe bază de cărbune/lignit (și anume, 4 590 MW).
– Măsuri referitoare la reabilitarea minelor care urmează să fie închise (de exemplu, refacerea solului în zonele miniere, cum ar fi stratul superior al solului și refacerea vegetației, depozitele de deșeuri, amenajarea terenului după închidere pentru refacerea peisajului).
– Măsuri de actualizare a competențelor (reconversie și recalificare profesională) și alte măsuri cu impact socioeconomic asupra comunităților afectate.
Responsabil:
Ministerul Energiei