Măsură
Jaloane/Ținte
Concluzie
Considerăm jalonul îndeplinit, tehnic el este îndeplinit. Subiectul energiei și al rezilienței energetice este unul care va fi discutat la nivelul întregii Uniuni Europene. România ar putea negocia chiar – și Comisia Europeană a sugerat asta – să primească fonduri suplimentare din partea de împrumuturi neaccesate de alte state pentru a finanța sectorul energetic. Este o discuție care merită avută și una care are sens, dacă este să vorbim despre “renegocierea PNRR”.
Situația acestui jalon este complicată în actualul context internațional, al crizei energetice provocate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Guvernul a prevăzut închiderea unor capacități de producție, a revenit ulterior cu un proiect de hotărâre de amânare a închiderii grupurilor energetice care funcționează pe lignit din cadrul Complexului Energetic Oltenia. PNRR și Mecanismul de Redresare și Reziliență au fost gândite și făcute înainte de declanșarea războiului din Ucraina. Nu doar România are dificultăți în implementarea țintelor de decarbonare în actualul context iar Comisia cunoaște acest lucru. Situația acestei măsuri se va decide în discuțiile de la Bruxelles.
Prin OUG 108/2022, actualizat prin OUG 175/2022, Guvernul și-a asumat ca până la finalul anului 2022 să scoată din producție 660MW capacități de producție a energiei electrice pe baza de lignit. În prezent, se produce energie electrică pe bază de lignit la CE Oltenia, existând în stare de funcționare 7 grupuri energetice, fiecare de câte 330MW putere instalată. Scoaterea din productie a unei capacitati de 660MW, înseamnă scoaterea din producție a două grupuri. Vom reveni cu o analiză detaliată pe această temă.
Jalonul este blocat. Rezolvarea lui depinde în principal de poziția Comisiei Europene.