Măsură

Nume:
I2. Creșterea producției de energie verde. Capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile
ID:
C16 – I2
Componenta:
REPowerEU
Pilon:
Tranziția spre o economie verde
Buget:
460 milioane euro

Jaloane/Ținte

Numar secvențial:
124
Termen:
2022 T1
Jaloane:
Ținte:
Unitate Măsură:
Referință:
Obiectiv:
Descriere:
Procedura de ofertare pentru selecția proiectelor de producție de energie din surse regenerabile (energie eoliană și solară) este publicată. Criteriile de selecție asigură conformitatea cu Orientările tehnice privind aplicarea principiului de „a nu aduce prejudicii semnificative” [C(2023) 6454 final]. Cererea de propuneri este deschisă atât IMM- urilor, cât și marilor investitori
Observații:
OUG privind plafonarea prețurilor la energie a omorât orice stimul pentru investițiile în energie. Fondul de Modernizare (bani europeni din certificatele verzi dedicați doar investițiilor în energie) este încă blocat. În aceste condiții, PNRR devine de facto singura sursă de investiții în energie, în plină explozie a prețurilor provocată de sub producția de energie. Ministerul Energiei a gândit inițial două scheme separate, una pentru proiecte mari, una pentru proiecte mijlocii – mici. Nu s-a înțeles cu Comisia Europeană în discuțiile despre regimul ajutoarelor de stat și, la final, au comasat cele două scheme într-una singură . De aici pot interveni dificultăți în a atinge indicatorul de putere instalată la finalul programului. Vor putea fi finanțate proiecte care au ca obiectiv realizarea capacităţilor noi de producere a nergiei electrice din surse eoliene sau solare, cu sau fără instalații de stocare integrate ca activitate secundară, stocarea având un procent de maximum 20% din valoarea ajutorului de stat. Bugetul este de 457.700.000 euro (PNRR) și 137.310.000 euro (supracontractare, fonduri naționale), în total 595.010.000 euro. Apelul este deschis până la finalul lunii mai.
Stare:
Îndeplinit
Achiziții:
Beneficiar:
Responsabil:
Ministerul Energiei
Numar secvențial:
125
Termen:
2024 T4
Jaloane:
Ținte:
Unitate Măsură:
Megawatt (MW)
Referință:
0
Obiectiv:
950
Descriere:
O capacitate de cel puțin 950 MW de energie din surse regenerabile (eoliană și solară) se pune în funcțiune și se conectează la rețea, în conformitate cu condițiile prevăzute la jalonul 124.
Observații:
Stare:
În derulare/implementare
Achiziții:
Beneficiar:
Responsabil:
Ministerul Energiei