Jalon/Țintă:

Numar secvențial:
387
Termen:
2022 T1
Stadiu implementare:
Îndeplinit
Analiză stadiu implementare:
Jalon îndeplinit ulterior termenului din PNRR

***

Parlamentul a votat legea propusă anul trecut de către guvern (lucrată de Ministerul Muncii în mandatul Ralucăi Turcan). Din păcate, a amânat intrarea în vigoare pentru 2024. O încercare bizară de a ocoli un jalon PNRR. Jalonul spune că legea trebuie să intre în vigoare. Parlamentul o votează, dar se aplică peste 2 ani. Deputații USR au propus în comisiile din Camera Deputaților un amendament prin care se muta intrarea în vigoare în 2023, a fost respins de majoritatea la putere. Va considera Comisia jalonul îndeplinit? Nu. Va trebui să modificăm articolul cu intrarea în vigoare.

Această politică publică a fost unul dintre cele 40 de angajamente USR PLUS la guvernare, asumate înainte de alegerile parlamentare. A fost o propunere potrivită pentru a acoperi recomandările de țară privind munca informală.

În ciuda soluției bizare cu intrarea în vigoare în 2024, acesta ar putea fi un bun exemplu pentru a susține trecerea prin Parlament a reformelor din PNRR. În forma inițială, trecută de Senat, bonele nu intrau în categoria lucrătorilor casnici. Această problemă a fost rezolvată de USR printr-un amendament în Comisia de Muncă și Protecție Socială de la Camera Deputaților, amendament votat apoi în camera decizională.
Indicatori implementare:
Dispoziție legală care indică intrarea în vigoare a legii de aplicare a sistemului de tichete de muncă
Descriere:
Intrarea în vigoare a legii privind instituirea sistemului de tichete de muncă pentru a stimula angajarea formală a lucrătorilor casnici care sunt în prezent înregistrați ca șomeri sau inactivi.
Responsabil:
MMPS