Jalon/Țintă:

Numar secvențial:
338
Termen:
2022 T1
Stadiu implementare:
Îndeplinit
Analiză stadiu implementare:
Aceasta este reforma care facilitează investițiile în 3000 de km de piste cicloturistice finanțate din PNRR. HG-ul adoptat[10] acum ar fi trebuit adoptat în urmă cu 15 ani, când România a declarat că dorește integrarea în traseele ciclo-turistice europene. De atunci, România nu a făcut nimic pentru a amenaja aceste trasee, astfel încât eram în situația ridicolă ca traseele euro-velo se opreau la granița României. Ministerul de Interne s-a opus de ani de zile adoptării acestui act normativ. Această opoziție a fost depășită acum doar pentru că e măsură din PNRR.
Este relevant titlul unui comunicat de presă al Federației Bicicliștilor din România: “Victorie pentru cicloturism după 25 de ani de eforturi.” Este un exemplu în care PNRR rezolvă probleme ale guvernării de care clasa politică nu s-a ocupat de multă vreme.
Acum, MDLPA trebuie să aducă specialiști sau oameni din domeniu la Centrul Național de Coordonare Velo (CNCV). De ei vor depinde investițiile în cei peste 3000 de km de piste (250 de milioane de euro).
Indicatori implementare:
Dispoziție legală care indică intrarea în vigoare a cadrului de reglementare privind cicloturismul
Descriere:
Cadrul de reglementare (hotărâri de guvern) pentru operaționalizarea traseelor cicloturistice va include următoarele elemente:

— înființarea instituțiilor responsabile cu operaționalizarea și monitorizarea infrastructurii de cicloturism (inclusiv a Centrului Național de Coordonare Velo);

— stabilirea tipologiilor și caracteristicilor traseelor cicloturistice;

— stimulente normative pentru utilizarea cicloturismului.
Responsabil:
MDLPA