Măsură

Nume:
I16. Digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului
ID:
C15 – I16
Componenta:
Educație
Pilon:
Copii, tineri, educație și competențe
Buget:
244 milioane euro

Jaloane/Ținte

Numar secvențial:
500
Termen:
2022 T2
Jaloane:
Semnarea contractelor
Ținte:
Unitate Măsură:
Referință:
Obiectiv:
Descriere:
Semnarea contractelor pentru granturi destinate unui număr de 60 universități pentru finanțarea unor măsuri integrate menite să îmbunătățească infrastructura digitală și să dezvolte competențele studenților și ale cadrelor didactice universitare: – operaționalizarea centrelor digitale universitare; – programe de formare în domeniul competențelor digitale; – dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale studenților pentru sectorul digital; – programe de orientare profesională pentru studenți în vederea alegerii ocupațiilor TIC emergente; – programe de formare a noilor competențe de predare/evaluare în sistem hibrid; dezvoltarea competențelor digitale avansate pentru 1 000 de studenți la nivel universitar și de masterat.
Observații:
Contractele nu au fost semnate, Ministerul a publicat însă, pe 1 iulie, lista celor 60 de unități de învățământ selectate. Vom considera jalonul îndeplinit.
Stare:
Îndeplinit
Achiziții:
Beneficiar:
Responsabil:
Ministerul Educatiei
Numar secvențial:
501
Termen:
2022 T4
Jaloane:
Semnarea contractelor
Ținte:
Unitate Măsură:
Referință:
Obiectiv:
Descriere:
Granturile se vor atribui pentru digitalizarea Consiliului Național al Rectorilor (CNR). Digitalizarea CNR se va realiza prin: a) o infrastructură de rețea națională: Va fi dezvoltată o platformă națională integrată pentru știri și evenimente academice. Platforma integrată de știri academice va fi interconectată cu 11 centre regionale multimedia, concepute pentru a sprijini dezvoltarea regională și promovarea universităților, vizând atât mediul academic, cât și parteneriatele locale care sprijină dezvoltarea economică în zonă, utilizând principiul științei deschise și al surselor deschise și încurajând inovarea, partajarea și colaborarea; b) capacitatea CNR de a reprezenta universitățile românești la nivel național și internațional va fi consolidată prin aplicarea/dezvoltarea/implementarea tehnologiilor digitale în spațiul academic, utilizând principii precum Bune practici – viața academică inteligentă și aplicațiile digitale pentru guvernanța inteligentă, populația inteligentă și influența inteligentă. CNR va finaliza conceptul de campus inteligent care integrează noi modele de învățare, partajarea inteligentă a resurselor și utilizarea clădirilor și a transporturilor; c) pentru proiectarea, dezvoltarea, integrarea, achiziționarea și gestionarea bazelor de date la nivel național se va utiliza o platformă digitală interactivă unică, inclusiv sisteme de gestionare a informațiilor prin intermediul sistemului informatic de management (Management Information System – MIS).
Observații:
Apelul nu a fost lansat, se așteaptă îndeplinirea unor formalități legale de către CNR.
Stare:
În întârziere
Achiziții:
Beneficiar:
Responsabil:
Ministerul Educatiei
Numar secvențial:
502
Termen:
2025 T4
Jaloane:
Ținte:
Unitate Măsură:
Număr
Referință:
0
Obiectiv:
60
Descriere:
Numărul universităților sprijinite cu noi centre tehnologice inovatoare pentru crearea noilor abilități ale viitorului prin inovarea continuă a programelor de studiu, în conformitate cu cerințele de la jalonul 500.
Observații:
Stare:
În derulare/implementare
Achiziții:
Beneficiar:
Responsabil:
Ministerul Educatiei, universitatile publice de stat si private