Planul Național de Redresare și Reziliență nu este al unui guvern. Este al cetățenilor. Acesta a fost principiul cu care Uniunea Europeană a creat Mecanismul de Redresare și Reziliență, un instrument gândit, negociat, redactat pentru a combate efectele pandemiei asupra noastră, a tuturor. O modalitate prin care toate țările europene să demonstreze că o sumă istorică va avea un impact real pentru cetățeni și că 672,5 miliarde de euro nu vor fi împărțiți în mod discreționar.

PNRR este planul nostru de țară, este o șansă istorică pentru repararea României și plasarea ei între statele moderne ale Europei. Este singurul proiect românesc de reforme și investiții real, existent, fezabil: conține un calendar, ținte, indicatori, buget detaliat, grafic de derulare. Toate create în dialog cu experții tehnici ai Comisiei Europene și aprobate de către Comisia Europeană cu calificative foarte bune.

În ciuda numeroaselor acțiuni politice de subminare a eforturilor, de discreditare a măsurilor cuprinse în PNRR, de reducere a ambițiilor și de evitare a îndeplinirii obiectivelor, PNRR rămâne în picioare, deoarece românii își doresc să îl vadă transformat în realitate. Iar pentru asta, avem nevoie de o monitorizare obiectivă, atentă, detaliată a modului în care PNRR trece de pe hârtie în concret. Avem nevoie de un #MonitorPNRR.

Transparența și cheltuirea eficientă a fondurilor europene sunt principii de bază ale grupului politic european Renew Europe. Principii care stau la baza Mecanismului de Redresare și Reziliență negociat la nivel european de europarlamentarul Dragoș Pîslaru, responsabil de monitorizarea PNRR-urilor la nivel european și al PNRR-ului elaborat de ministrul Cristian Ghinea și echipa sa din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Principii care, cu sprijinul acestui proiect finanțat de grupul Renew Europe, stau la baza #MonitorPNRR dezvoltat ca instrument național de monitorizare a PNRR-ului României.

Metodologie

La nivel european, Comisia Europeană a lansat Scoreboard-ul de Redresare și Reziliență, un tablou de bord virtual care oferă toate informațiile necesare despre PNRR-urile europene. În plus, Parlamentul European are un grup de lucru și un raport dedicat implementării PNRR-urilor, pentru a se asigura că guvernele își fac datoria față de cetățeni.

#MonitorPNRR construiește pe baza acestor inițiative și oferă în permieră în România o platformă publică interactivă de monitorizare, asistență și consultare a progresului implementării PNRR.

Concret, platforma #MonitorPNRR oferă următoarele:

  • Grafice interactive și actualizate în timp real despre sumele alocate în PNRR, distribuția lor pe 6 piloni și pe componente, sumele încasate
  • Ilustrarea reformelor și investițiilor îndeplinite
  • O listă și un calendar al țintelor și jaloanelor care trebuie îndeplinite în următorii ani
  • Un tablou de bord complet cu cele 15 componente ale PNRR
  • O analiză detaliată a progresului fiecărei ținte și fiecărui jalon, realizată din surse publice oficiale, din cereri de informații publice sau interviuri încrucișate cu oficiali din ministerele și agențiile implementatoare sau ai Uniunii Europene.
  • O bibliotecă virtuală care cuprinde textul oficial al PNRR, adică angaja­mentul juridic formal între statul român și Comisia Europea­nă, precum și documente de interes public.
  • Un motor de căutare prin care publicul, presa, oficialii pot căuta informații în funcție de piloni (6), în funcție de componente (15), în funcție de cuvinte cheie, în funcție de termenele la care trebuie îndeplinite jaloanele și țintele.

O dată la 3 luni, echipa #MonitorPNRR va publica raportul „Buletinul de Sănătate PNRR„. De câte ori este necesar vom publica Alerte privind situația PNRR, care pot include avertismente legate de calendarul de implementare sau de conținu­tul măsurilor care urmează să fie adoptate de către autorități.